Alleen nog naar het ziekenhuis als het echt noodzakelijk is

Leestijd: 2 minuten

Deventer Ziekenhuis is veel bezig met vernieuwingen en verbeteringen. ‘Zorg Thuis’ is één van de innovatielijnen die het ziekenhuis heeft uitgelegd. De overheid wil vanwege de toenemende zorgvraag, patiënten effectiever bedienen. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat patiënten naar het ziekenhuis toekomen. Sterker nog, het is juist de bedoeling dit te minimaliseren.

Middels de slogan ‘naar het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan’, wil Deventer Ziekenhuis patiënten stimuleren om zoveel mogelijk onderzoeken thuis zelf af te nemen. Het gaat hierbij om patiënten met hartfalen, die met name onderzoeken die niet al te moeilijk zijn, zoals bijvoorbeeld het opmeten van bloeddruk, je gewicht bijhouden en ander gemakkelijke handelingen thuis kunnen afnemen.

Thuis
“Zo monitoren we zwangere dames al enkele jaren thuis, krijgen sommige mensen chemokuren thuis, zetten we samen met de thuiszorg een smartglass in waarmee wondzorgexperts op afstand mee kunnen kijken met een wondconsulent in de thuissituatie en doen nierpatiënten aan thuisdialyse”, aldus Wilco Kleine, Innovatiemanager van Deventer Ziekenhuis.

Digitale communicatie
Voor patiënten is het ook een stuk prettiger wanneer ze niet continue naar het ziekenhuis toe hoeven te gaan. Zeker wanneer ze slecht te been zijn of wanneer de gezondheid het nog niet toelaat, is de nieuwe manier van communiceren via videobellen een goede oplossing.

Kostenverhaal
Maar niet alleen voor de patiënt is het handig, voor het ziekenhuis is het bittere noodzaak. De zorgvraag neemt flink toe door de toenemende vergrijzing, Gelukkig kunnen mensen steeds beter omgaan met hun telefoon waardoor deze manier van communicatie goed te realiseren is. Daarnaast heeft ook het Deventer Ziekenhuis last van de krapte op de arbeidsmarkt en deze methode scheelt, zowel de patiënt, maar ook het ziekenhuis, kostbare tijd. Wilco Kleine: “Het is een kostenverhaal, maar ook een maatschappelijke opdracht. Het is efficiënter om een wachtkamer vol patiënten te hebben, maar maatschappelijk is het niet wenselijk. Als je eenmaal volume hebt aan patiënten die je op afstand kunt bedienen, wordt het ook goedkoper.”

Martijn van Wieringen
Camera-journalist & presentator bij @salland1. In het verleden werkzaam geweest voor @brugmedia in Kampen. Daarnaast columnist van het supportersblad van een BVO, fervent koker, tuinder, muziek en sportliefhebber.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1