Afgesloten rotonde N348: “Omleiding is alleen voor al die andere mensen…”

Vanochtend was het dan zover, het groot onderhoud aan de N348 tussen Raalte en Deventer is begonnen. Bijkomende gevolgen: Gefrustreerde automobilisten, negeren van verboden en jachtig gedrag op de kleine wegen tussendoor.

Het was al ruim van tevoren aangekondigd: het groot-onderhoud aan de N348 vanaf de A1 tot en met de rotonde N332 aan de zuid-zijde van Raalte. De provincie Overijssel laat, tot en met dit najaar, groot onderhoud aan de provinciale weg uitvoeren. In deze eerste week van de werkzaamheden gaan twee rotondes op- de schop. Daarvoor zijn omleidingsroutes ingesteld.

Opvallend rustig
Daarmee was het opvallend rustig op de doorgaande weg van Raalte naar Deventer en vice versa. “Vanmorgen inderdaad geen razende vrachtauto’s, want die hoor je het meest binnen”, aldus een omwonende die het verschil in weersgesteldheid kan horen vanaf de N348: “Als het heeft geregend hoor je dat aan het geluid van de trucks, vanmorgen viel de rust al op.” Er rijdt nog wel verkeer, maar dat is tweeledig: De ene weet waar die heen wil en de ander zoekt naarstig naar een alternatieve route.

Massaal genegeerd
Echter overal zijn de zijwegen gemarkeerd met borden waarbij het verboden is voor gemotoriseerd verkeer: “Nou, dat wordt dan massaal genegeerd, het is duidelijk dat die borden er staan voor al die andere mensen”, moppert een fietser die in de remmen moest voor een haastige automobilist die geen voorrang verleende.

Gokken op een doorgang
De verkeersbegeleiders hebben het al vroeg druk op deze zonnige ochtend: “Veel mensen die, bijna in paniek, zoeken naar een alternatieve route”, legt de man in het gemarkeerde pak aan de zijkant van de weg uit: “Ze hebben lak aan alle borden en gokken op een doorgang, echter als ze de geadviseerde omleidingsroute gewoon hadden gekozen waren ze al op hun bestemming geweest.”

Ze negeren gewoon de borden
Aan een toerist wordt door een begeleider op de rotonde ten noorden van Heeten geduldig, in het Engels, uitleg gegeven hoe hij het beste Raalte kan bereiken: “Van hun snap ik het wel, maar al die Nederlanders negeren gewoon de borden”, duidend op de vele automobilisten die hun eigen weg hopen te vinden. “Ze proberen zelf hun weg te vinden, zijn ongeduldig, soms zelfs boos.”

Nu moeten ze binnendoor helemaal terug
Ook bij het tankstation aan de N348 ten zuiden van Raalte rijden vele automobilisten ‘in de fuik’. De verkeerbegeleider heeft er zijn handen vol aan: “Ze lezen de borden gewoonweg niet, negeren het gegeven advies en dan loopt het hier dood.” Een fietser moet ook hier vol in de remmen omdat een paniekerige automobilist, in de haast, niet meer scherp oplet. “Het is al vanaf Deventer aangegeven dat Raalte onbereikbaar is en nu moeten ze binnendoor helemaal terug”, aldus de man in het geel-oranje pak die zijn geduld probeert te bewaren.

Toe aan onderhoud
Vanaf maandag 28 augustus start dus het groot onderhoud aan de N348 en de Siemelinksweg in Deventer en dit zal duren tot 1 december. De provincie ligt toe: “Na jarenlang intensief gebruik door het verkeer, is het wegdek in slechte staat en toe aan onderhoud. Onderhoud dat ervoor gaat zorgen dat de N348 en de Siemelinksweg daarna weer ongeveer 15 jaar mee kunnen zonder grote reparaties.”

Meerdere fasen
Het onderhoud wordt in vijf fasen uitgevoerd. De eerste fase beslaat uit de vandaag gestarte wegwerkzaamheden aan de Siemelinksweg in Deventer. In fase twee, die ook vandaag is begonnen, wordt gewerkt aan de rotonde N348 – N332 in Raalte. Vanaf 25 september staan de werkzaamheden aan de N348 vanaf de Siemelinksdwarsweg tot halverwege het Wilgehaantje op de planning. De op een na laatste fase is voor de N348 ter hoogte van Wesepe en begint op 23 oktober. Tot slot begint de vijfde en laatste fase op 20 november en is bedoeld voor werkzaamheden aan de N348 tussen Wesepe en Raalte.

Vertraging en openbaar vervoer
Tijdens de werkzaamheden is de N348 in fases afgesloten en zijn er omleidingsroutes. Deze zullen met gele borden langs de weg worden aangegeven. De hoofdomleiding gaat over de gelijkwaardige provinciale wegen N332 (Raalte – Holten) en N344 (Holten – Deventer). Veel extra reistijd ben je gelukkig niet kwijt. Ga uit van zo’n 10 minuten.
Ook aan openbaar vervoer is gedacht. Vervoersmaatschappij RRReis kent vervangende dienstregelingen tussen Deventer en Raalte.

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer