Burgemeester Olst-Wijhe: “Het zijn onze vluchtelingen en daar gaan we goed voor zorgen”

Leestijd: 2 minuten

Naast particulieren die hun huizen beschikbaar stellen voor Oekraïense vluchtelingen zijn ook gemeenten hard aan het werk om opvanglocaties te openen. Waar in Borne gewerkt wordt aan de opvang van ongeveer 350 vluchtelingen, brengt Hellendoorn in kaart welke locaties geschikt zijn. De gemeenten Raalte en Olst-Wijhe hebben geregeld dat 900 Oekraïners vanaf morgen in elk geval de komende twee weken onderdak kunnen krijgen bij Summercamp Heino.

Na die twee weken staan de gemeenten er garant voor dat ze de mensen een andere plek in de regio kunnen bieden. “Het zijn onze vluchtelingen en daar gaan we goed voor zorgen”, vertelt burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe.

‘Tot rust komen’

Omwonenden van Summercamp Heino werden vanmorgen met een brief geïnformeerd over de komst van de 900 vluchtelingen naar Summercamp Heino. “Eerlijk gezegd heb ik nog geen reacties uit de buurt gehoord, maar ik vermoed dat er vooral positief op wordt gereageerd”, aldus Strien.Hoeveel vluchtelingen zich morgen daadwerkelijk melden is onbekend. Burgemeester Martijn Dadema: “We weten dat er heel veel Oekraïens naar Nederland komen. Die willen we graag hier in Olst-Wijhe een plekje bieden om tot rust te komen. We gaan morgen zien hoeveel mensen er daadwerkelijk komen.”

Haast gemaakt

Summercamp Heino ligt in het buitengebied, op de grens van de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe. Een samenwerking tussen deze twee gemeenten lag daarom voor de hand. Burgemeester Strien prijst zich gelukkig met het feit dat hier op zeer korte termijn een grote groep vluchtelingen onderdak geboden kan worden.

De bedden zijn opgemaakt.© Lotte Kreuwel

“Men was al bezig om zich voor te bereiden op het normale seizoen. Na twee jaar kunnen scholen en jongerenorganisatie hier eindelijk weer terecht. Na onze vraag of ze aan het einde van deze week 900 mensen zouden kunnen opvangen, hebben ze haast gemaakt met alles. Dat is fantastisch om te zien.”

Tijd nodig

Tot 25 maart zijn alle bedden van Summercamp beschikbaar voor vluchtelingen. Na die datum worden de huisjes weer grotendeels bezet door jongeren. De Oekraïners worden dan elders ondergebracht. De mensen hoeven volgens Strien niet bang te zijn dat ze worden verspreid over het hele land.”Alle gemeenten in de Veiligheidsregio IJsselland zijn druk bezig om locaties geschikt te maken voor opvang. Er zijn er al flink wat in beeld, maar de meeste moeten worden verbouwd of anders ingericht. Daar is tijd voor nodig. Daarom is deze overbruggingslocaties zo geweldig.”

RTV Oosthttp://rtvoost.nl
Dit artikel is gemaakt door journalisten van RTV Oost.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer