Stichting De IJssellinie houdt Symposium IJssellinie 2013

Leestijd: 2 minuten


De Stichting De IJssellinie houdt op donderdag 11 april het Symposium IJssellinie 2013, over de verdedigingslijn uit de tijd van de Koude Oorlog (1950-1968). Het symposium, in het  Holstohus in Olst, begint om 13.45 uur en eindigt tegen 18.00 uur.

Er zijn lezingen van drie wetenschappers,  die de IJssellinie beschouwen vanuit militair-historisch, landschappelijk/toeristisch  en waterbouwkundig perspectief. De middag wordt afgesloten met de presentatie van een animatie van de onderwaterzetting, zoals die voor het IJsseldal  was voorzien om een onverhoopte opmars van ?de Russen? te vertragen/stoppen. De animatie is gemaakt door studenten van de Technische  Universiteit Delft. Zij werden begeleid door universitair hoofddocent dr. Gerbrant van Vledder uit  Olst.

Inmiddels hebben onderstaande deskundigen hun medewerking toegezegd.

Dagvoorzitter: Prof. ir. Henk Jan Overbeek, emeritus hoogleraar TU Delft, faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Lid van de Adviescommissie Water. Betrokken bij de Ruimte voor de Rivier Projecten in Deventer en de ontwikkelingen rondom de IJssellinie. Eerder was hij onder meer  lid van de  Commissie Waterbeheer 21e Eeuw (WB21), projectdirecteur onderzoek van de commissies Boertien 1 (Rivierdijkversterkingen) en Boertien 2 (Watersnood Maas) en algemeen directeur van WL|Delft Hydraulics.

Prof. dr. Jan Hoffenaar, militair historicus, Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Hij is gespecialiseerd in de militaire aspecten van de Koude Oorlog en de rol van de Nederlandse krijgsmacht in deze periode, gezien vanuit een breed internationaal perspectief. Sinds 2006 is hij bijzonder hoogleraar militaire geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en ook is hij voorzitter van de Nederlandse Commissie voor Militaire Geschiedenis.

Prof. ir. Eric A.J. Luiten, hoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk Ontwerp (deeltijd)  TU Delft. Hij is sinds 1985 in verschillende functies werkzaam geweest als landschapsarchitect in binnen- en buitenland. Hij was verder als curator (Triënnale Tuin Landschap Cultuur, 2008) en provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in Zuid-Holland (2009-2012) betrokken bij recente ontwikkelingen op het gebied van de landschapsarchitectuur. Sinds 2012 is de heer Luiten Rijksadviseur Landschap en Water.

Prof. drs. ir. Han Vrijling, emeritus professor in Probabilistic Design and Hydraulic  Structures, Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, sectie Waterbouwkunde TU Delft. Hij was intensief betrokken bij het ontwerp van de Oosterscheldedam. Na de voltooiing van de dam in 1986 werd hij adjunct-directeur van de Hoofdafdeling Waterbouw van Rijkswaterstaat.

Het symposium is vooral gericht op vertegenwoordigers van militaire organisaties, waterschappen, natuurbeheerders, lokale en provinciale besturen, toerisme en (cultuur-)historische instellingen. Daarnaast stelt de organisatie een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor geïnteresseerden uit de omgeving. Voor aanmelding:
h.brink@ijssellinie.nl  of 0570-563008.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer