Een jaar oorlog in Oekraïne, zolang het nodig is helpen we- Salland voor Oekraïne

Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar op 23 februari viel Rusland Oekraïne binnen. Het hele land was in shock.
Een vredesmissie, zo zei Poetin. Maar de verschillende beelden lieten een verschrikkelijk beeld zien. Vele burgers werden gedood en mensen raakten alles kwijt. We merken de effecten van deze vreselijke oorlog dagelijks terug in de verslechterde economie.

Initiatiefnemer Rob Aa stond de vluchtelingen die naar ons land kwamen bij en richtte Salland voor Oekraïne op. “Ik kon niet toekijken en niets doen, dit was te erg. Ik heb mijn baan opgezegd en twee dagen na de inval hadden we de sleutel van onze locatie zodat we snel konden beginnen.”

Salland voor Oekraïne zamelde spullen die direct op transport gingen maar ook werd er een locatie ingerichte waar hulpgoederen kunnen worden aangeboden. Die worden aangeboden vanuit de hele regio. Rob wijst een paar nieuwe schoenen aan in de winkel. “Echt goede spullen en hij vertelt hoe een vluchteling in pyjama aankwam. “Hij had dagen gezworven. We konden gelukkig zorgen voor een set schone kleren en stopten er gewoon een extra spijkerbroek in, we vonden dat hij die gewoon moest hebben,” aldus Aa.

Hij herinnert zich de eerste vluchtelingen nog goed. Het was een stel met twee kinderen en ze was hoogzwanger van de derde. Ze maakte zich erg zorgen om haar baby. We zorgden voor een controle bij een verloskundige en die constateerde dat alles goed was. We zagen haar steeds meer ontspannen en nu heeft ze zelf een evenement georganiseerd komende zondag om 12.00 in de sporthal in Nieuw Heeten om belangstellenden Oekraïense gewoonten en eten te laten zien en proeven. Marina komt naar ons toe om dit uit te leggen. “Ik wil graag dat mensen onze gewoonten en gebruiken leren kennen en op deze manier wil ik ook graag de mensen bedanken voor de hulp die we gekregen hebben. Nog steeds zet Marina en de organisatie Salland voor Oekraïne zich in om vluchtelingen hulp te bieden.

Onze verslaggever Martijn van Wieringen was te gast bij Salland voor Oekraïne en sprak met enkele vrijwilligers

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer