40.000 euro boete voor Deventer Asfaltcentrale

Al enige tijd staat asfaltcentrale ‘AsfaltNu Deventer’ (AND) onder strenger milieu toezicht vanwege een eerdere overschrijding van de uitstootnormen. Uit de metingen van 13 juni van dit jaar, die inmiddels geanalyseerd zijn, blijkt dat de PAK-uitstoot meer is dan wettelijk toegestaan. Door deze overschrijding moet de asfaltcentrale een boete betalen van €40.000.

De procedure om de boete (dwangsom) te innen is inmiddels in gang gezet. De gemeente Deventer vindt het van groot belang dat mensen in Deventer gezond kunnen wonen en werken en accepteert niet dat een bedrijf te veel schadelijke stoffen uitstoot. Uit de metingen van 13 juni 2023 bleek ook dat wel wordt voldaan aan de eisen voor uitstoot van benzeen, vluchtige organische stoffen (VOS) en geur.

Wat zijn PAK’s?
De asfaltcentrale mag maximaal 0,05 mg/Nm3 aan PAK uitstoten. PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) zijn schadelijke stoffen die kankerverwekkend zijn. De meest voorkomende PAK is benzo(a)pyreen. PAK’s ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen.

Actief koolstoffilter
De PAK metingen van de asfaltcentrale in Deventer, van 13 juni 2023, lieten een uitstoot zien van 0,09 mg/Nm3, na meetcorrectie 0,06 mg/Nm3. De metingen zijn gedaan voor de installatie van het actief koolfilter, waarvoor de centrale in april een vergunning heeft gekregen. Dit filter moet leiden tot een lagere uitstoot en is inmiddels in werking. Echter stoot de centrale dus nu meer afvalstoffen uit dan toegestaan.

Nieuwe metingen
De asfaltcentrale heeft zelf nieuwe metingen gedaan waarvan de resultaten begin september worden verwacht. In opdracht van de gemeente Deventer laat de Omgevingsdienst IJsselland ook metingen doen om de werking van het filter te controleren.

Kijk voor een uitleg van de stoffen en vragen en antwoorden over de asfaltcentrale op vragen en antwoorden rond de asfaltcentrale.

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer