4.3 C
Deventer
zaterdag, december 4, 2021

Zwarte Piet, ik snap het gewoon niet

De Zwarte Piet discussie, zal ik er nog wat over gaan zeggen? Ik snap de discussie namelijk niet zo goed meer. Er worden argumenten bij gehaald die niet kloppen. En daar word ik eigenlijk zo moe van…

Door Agnes Heethaar

Ik zit met een paar overwegingen die ik graag deel. Waar gaat de discussie eigenlijk om?

Om Zwarte Piet. Om het zwarte van Zwarte Piet. Ik vraag me af waarom de kleur zwart in deze zo belangrijk is? Piet mag ook een vrouw zijn. Hebben we daar ook zo heftig over gediscussieerd? Ik kan het me niet herinneren. Ik lijk Rutte wel…
Zwarte Piet mag dus wel een vrouw zijn, daar valt niemand over. Het fenomeen blijft dus overeind als je iets verandert.

Maar sommige mensen denken dat dat niet het geval is bij de kleur zwart. Verander je dat, dan valt het fenomeen Zwarte Piet weg. Een gedachten-experiment: wat gebeurt er als we de Sint zwart maken? Maakt dat een verschil. Zou dat leiden tot heftige discussies? Daar ben ik nieuwsgierig naar.

Als zwart als kleur zo belangrijk is, gaan we dan ook selecteren op haarkleur? Daar heb ik eigenlijk nog nooit iemand over gehoord. Ik zei het al, ik snap er helemaal niets van.

Mensen die Zwarte Piet willen behouden vinden dat we tradities moeten behouden. Maar waarom zou dat zo zijn? Iets wat ooit was, moet dat altijd zo blijven? Als dat zo was, zouden we nog steeds in berenvellen rondlopen en geen autorijden. Toch? (Lijk ik al weer op Rutte…)

Sommige mensen voelen zich niet op hun gemak bij mensen met een andere huidskleur. Dat geldt vast niet voor mensen die Zwarte Piet willen behouden. Kunnen we daar ons voordeel mee doen? Dat we Zwarte Piet omarmen. En daarmee gelijk ook iedereen met een andere huidskleur?

Ik moet denken aan een uitspraak die ik ergens oppikte jaren geleden: de strijd die je in de buitenwereld voert, is eigenlijk de strijd in jezelf. Is het dan niet veel eenvoudiger om bij jezelf te zoeken wat er allemaal zo erg is aan de kleur aanpassen van Piet? Zijn we sneller klaar met de discussie en kan het kinderfeest beginnen. Want dat is het: en kinderfeest. Kinderen hebben nog geen vaste denkbeelden. Dus voor hun kan het feestje gewoon doorgaan, ook als er iets verandert.

Het bericht Zwarte Piet, ik snap het gewoon niet verscheen eerst op Opinie in Salland.

Redactie
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

6 REACTIES

  1. Dit stuk is eigenlijk maar uit een oogpunt geschreven. Persoonlijk ben ik van mening als je een opiniestuk schrijft en niet als column (wat ik zo hieruit opmaak), dat je dan beide zijden zou moeten belichten.
    Er is al zoveel media welke slechts een van beide kanten belichten. Het zou mooi zijn als we weer meer naar een feitelijke berichtgeving gaan.. maar dat is mijn mening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

812FansLike
1,910VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer