Zonnepark MBI dankzij Henny Lammers BurgerBelangen

Het voormalig MBI-terrein langs het kanaal tussen Raalte en Raalte Noord wordt een zonnepark. Op drie hectare wordt al heel binnenkort stroom opgewekt voor 400 huishoudens. Henny Lammers van BurgerBelangen bedacht het plan, bracht de bal aan het rollen en heeft inmiddels het doel getroffen.

Henny Lammers is raadslid van BurgerBelangen in de gemeente Raalte. Je kunt hem ook kennen van de actie om het buitengebied van Salland op glasvezel te krijgen. We hebben hem gevraagd hoe zo iets nu in zijn werk gaat. Hoe ontstond het idee en hoe werd het gerealiseerd.

Door Henny Lammers

Mijn expertises binnen de fractie van BurgerBelangen zijn Ondernemerschap, Infrastructuur en Duurzaamheid. Deze sluiten uitstekend aan bij mijn kennis (zowel inhoudelijke als technisch) en leergierigheid. Het vooral denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden vind ik belangrijk. Toch is het niet altijd even makkelijk om de balans te vinden tussen het economisch (ondernemerschap) en het duurzaam aspect (het zorgvuldig en verantwoord omgaan met onze aarde).

Wel kan ik stellen dat ik zowel de ene als de andere kant begrijp door mijn ruim twintig jaar ervaring als duurzaam ondernemer.

Om beide blijvend te begrijpen, gaan we als fractie met regelmaat onder andere op bezoek bij ondernemers om te inventariseren wat er zoal speelt. We proberen dan ook altijd mee te denken in het blijven verduurzamen en weten onder andere het Energieloket te vinden.

Zo gingen wij (Ben Nijboer en ik) een aantal maanden geleden op bezoek om het nieuwe gebouw van de carnavalsvereniging te bekijken en tevens inventariseren hoe zij de coronatijd ervaren en doorkomen. We zagen op een drie hectare braakliggend terrein met nog her en der wat beton en grof afval een prachtig nieuw gebouw, opgebouwd met behulp van veel vrijwilligers. Toen ik de trotse voorzitter van de carnavalsvereniging Ronald Nijboer vroeg wat de bedoeling van dat terrein was, gaf hij dat het hem een doorn in het oog was. Er waren wel plannen geweest, maar dat was in 2016-2017. Maar nu was er al enkele jaren radiostilte.

Wij zagen kansen! Drie hectare grond, omringd door middelhoge bomen, zonder buren en niet in gebruik als landbouwgrond, wat wil je nog meer! En ook nog dicht bij voldoende afnemers. Vol zetten dus met zonnepanelen!!!

Toen was het een kwestie van verdiepen in het terrein, kijken wat er kon, en vervolgens hierover raadsvragen stellen aan onze verantwoordelijke wethouder Niens. Het resultaat zag je in de Stentor van dinsdag 15 september: het terrein gaat op korte termijn voorzien worden van zonnepanelen die 400 huishoudens jaarlijks van elektrisch stroom kunnen voorzien.

Het is een druppel op een gloeiende plaats, maar telt zeker mee in de doelstellingen die we op gebied van duurzaamheid hebben in de gemeente Raalte.

Het bericht Zonnepark MBI dankzij Henny Lammers BurgerBelangen verscheen eerst op Opinie in Salland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie