‘Zelf doen’ centraal in programma eerste verjaardag Goede Buren

“Nu het programma rond is, kan het feest echt beginnen”, lacht bestuursvoorzitter Martha Beeker van stichting Goede Buren. “Onze bezoekers zullen ogen en oren tekort komen”, belooft ze. Beeker heeft reden om vrolijk te zijn. Het is zaterdag 18 mei precies een jaar geleden dat deze verzamelplaats voor duurzame initiatieven in Olst de deuren opende aan de Hendrik Droststraat 47. Goede Buren is inmiddels een begrip geworden voor Olsternaren en pakt de 18e vanaf 12:00 uur dan ook feestelijk uit. ‘Zelf doen’ is thematisch de rode draad door het programma.

De dag begint als alle andere zaterdagen, als gewone winkeldag voor stichting Bij de Buuren, die in het pand 2e hands kleding, sieraden en speelgoed verkoopt, waarvan een groot deel van de opbrengsten wordt weggegeven aan lokale maatschappelijke doelen. Onder de titel-met-een-knipoog ‘De GroenteBuur’ is ook de boerderij van Overkempe zoals altijd op zaterdag van de partij met dagverse groenten. De per meter verhuurde schappen van de BuurMarkt zijn ook weer goed gevuld met allerhande mooie snuisternijen en lokale nijverheidsproducten. En iedereen is als vanouds welkom aan de grote koffietafel in het midden van het winkelpand.

Speech, soep en workshops

Maar om 12:00 uur gaat de knop om. Na een feestelijke speech door voorzitter Martha Beeker, delen de vrijwilligers van het Olster Soepcafé zolang de voorraad strekt gratis soep uit die is gemaakt van nog goede maar bijna over-datum groenten die door de PLUS zijn beschikbaar gesteld. Vanaf 12:30 uur kunnen aanwezigen achtereenvolgens deelnemen aan de workshops ‘maak je eigen deodorant’, ‘maak je eigen wasmiddel’, en ‘cadeautjes inpakken zonder papier’. De hele middag is ook Leo Pelgröm van EnergieLoket Salland aanwezig om met mensen in gesprek te gaan over het energiezuiniger maken van hun woning. Tijdens de middag demonstreert hij een zogenaamde warmtecamera, die feilloos energielekken in gevels kan opsporen.

Verpakkingsvrij

Om 13:00 uur wordt een nieuw onderdeel bij Goede Buren ten doop gehouden: een verkooppunt voor Verpakkingsvrij Winkelen. Onder het motto ‘Goedkoop, Afvallvrij & Biologisch’ bindt dit initiatief van Olst in Transitie de strijd aan tegen plastic verpakkingen door bulkverkoop van droogwaren, zoals bonen, rijst, pasta, noten en muesli. Wie daar aan wil meedoen, neemt dus zelf zijn bakjes of zakjes mee.

Muziek en reparaties

Nog een uur later kunnen aanwezigen genieten van vrolijke klanken door lokale accordionisten. En van 15:00 tot 16:00 uur is er een extra editie van het Repair Café. Wie kapotte apparaten of andere spullen heeft, kan ze zaterdag dus meenemen naar Goede Buren. De deskundige vrijwilligers zullen dan een reparatiepoging ondernemen.

Ruimteverhuur

Al deze activiteiten laten zien dat Goede Buren meer is dan een gewone winkel. Het pand biedt onderdak aan uiteenlopende duurzaamheidsinitiatieven, en wordt bovendien ook steeds vaker buiten de vaste winkeldagen woensdag, vrijdag en zaterdag verhuurd aan diverse maatschappelijke organisaties. Wie de ruimte wil afhuren, kan een reservering maken via www.goede-buren.nl.

Deelname aan de workshops is zaterdag de 18e natuurlijk geen verplichting. Want ook ’s middags kunnen bezoekers gewoon lekker shoppen tussen de kleding, snuisterijen en groenten. En in het voorbijgaan een stukje verjaardagstaart meeprikken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie