Wie heeft er al 25 keer meegedaan aan de Appelloop in Olst?

De Appelloop wordt ieder jaar bij het begin van de Olster feestweek gehouden. De eerstkomende Appelloop is op woensdag 13 september.

Dit jaar al voor de 25e keer, en er schijnt zelfs iemand te zijn die al vijfentwintig jaar aan dit hardloopevenement heeft meegedaan. 

We vragen het aan Leo Pelgröm (60). Hij is de voorzitter van Stichting Olst-Wijhe in Beweging, die de jaarlijkse Olster Appelloop organiseert. “Ja dat klopt, en als diegene zich meldt, willen we hem of haar wel heel graag in het zonnetje zetten, maar tot op heden heeft hij of zij zich nog niet gemeld.”

Olst stond vroeger bekend om zijn appelboomgaarden. Er waren er in 1997 nog een stuk of vier. Nu is het alleen nog maar fruitbedrijf De Diek, tevens de sponsor van de appels. Maar behalve de vele boomgaarden was er nóg een reden om de naam Appel in dit hardloopevenement te gebruiken. Begin jaren ’90 had Olst namelijk een burgemeester met de naam Maritje Appel.

“Elk kind dat meedoet krijgt een appel, elke volwassen deelnemer een zakje appels. De snelste jongen en meisje uit Olst-Wijhe krijgen op school een kist appels bezorgd, de winnaars uit de volwassen categorie krijgen iets in het thema appels, zoals een appeltaart, we hebben nu zelfs een appelboom gesponsord gekregen, of een leuk geldbedrag.” 

De Commissie Appelloop, die de organisatie van het gebeuren in handen heeft, bestaat uit zes personen. “Op de dag zelf zijn veel vrijwilligers nodig, die allemaal hun taak hebben. De route moet uitgezet worden, er zijn verkeersregelaars nodig, en nadien moet alles weer opgeruimd worden. Zonder hen kan het evenement niet bestaan, we zijn dus erg blij met onze vrijwilligers.” 

“Het record aantal deelnemers is een keer 750 geweest. In de coronatijd is dat aantal fors verminderd, maar vorig jaar zat er alweer een stijgende lijn in, en dit jaar zullen er nog meer deelnemers zijn dan vorig jaar.” Vertelt Leo Pelgröm.

De Appelloop trekt vele lopers uit de gemeente Olst-Wijhe maar ook van ver daar buiten.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer