Wie een kuil graaft voor zichzelf, wint!

Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.. zo luidt het gezegde. Maar voor jezelf graven en zo diep mogelijk is een hele andere uitdaging en dat is ook niet zonder gevaren. Het NK gatgraven is sinds 1981 een vast onderdeel van het Luttenbergsfeest. Het NK gatgraven is opgenomen in de kennisbank immaterieel erfgoed Nederland. Op zaterdag 12 augustus mochten de gravers voor de 41e editie in actie komen.

Foto door: Sonja Veneman

Een diepgravend gesprek
Op 16 juli hadden Maud Klein Koerkamp, Remco Dijkman en Cas Rensen de eer om aan te schuiven in het radioprogramma Evenblij en Dijkstra ter Plekke in de Rohda-kantine in Raalte om uit te leggen hoe gatgraven in z’n werk gaat.

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/null/4dbdffcf-dd09-40a1-98a7-e0fe93dc4b3e/2023-07-16-nk-gatgraven-graven-tot-de-blaren-op-je-handen-staan

Bron: uitzending NOS Evenblij en Dijkstra ter Plekke, zondag 16 juli.

Record
In eerste instantie werd 30 minuten gegraven en dit leidde in 1983 tot het wereldrecord met een diepte van 3.16m door gravers Jos Reimink en Paul Heuven. Vanwege instortingsgevaar is de graaftijd tegenwoordig verkort naar 20 minuten. Titelverdediger Cas Rensen deed zijn uiterste best maar moest dit jaar tóch het stokje overdragen. De twee krachtpatsers Arnoud Assendorp en Sander Krosman gingen er met de winst vandoor met een gegraafde diepte van maar liefst 2meter 39. Bij de dames ging de winst naar Inge Lugtenberg en Mariëlle Kelder. De prijzen werden uitgereikt door Burgemeester Arco Hofland.

Nieuwe deelnemers|
Veel nieuwe deelnemers waagden het erop vandaag. Met een stel kameraden en flink wat pit in de mouwen bedachten ook Dylan Boosveld en Ian Heethaar, de twee neven uit Luttenberg en Raalte, een goede strategie. “De eerste 5 minuten goed rondom graven want je graaft daarna toch scheef, gaf Ian aan. Aan kracht heeft het niet gelegen en aan support ook niet. De tribune zat vol met hierop ook een trotse opa en oma.

De wedstrijd
De regen eerder op de dag gaf wat problemen bij het graven op sommige plaatsen, constateerden de deelnemers en bezoekers. Het spektakel trok veel bekijks, mede dankzij de zon die flink scheen halverwege de middag. De gravers werden door vele bekenden en belangstellenden toegejuicht.

Foto door: Sonja Veneman

Dylan en Ian worden uiteindelijk 38e. “Het viel nog best tegen, vertelt Ian na afloop. Nu eerst een verfrissend biertje.

Foto door: Sonja Veneman

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer