‘Wereldkampioen Speuren’ dat wordt je niet elke dag

Zijn hond Paco deed het echte werk, maar zonder zijn baasje Jos Timmer was het allemaal niet gelukt. In juli van dit jaar namen ze deel aan de WUSV Universal Weltmeisterschaft 2023. Oftewel de wereldkampioenschappen voor werkhondrassen. De IGP (Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung) is een sportdiploma en bestaat uit drie onderdelen: verdedigings/pakwerk, speuren en appél. Op dat tweede onderdeel werden Timmer en zijn hond Paco Wereldkampioen.

Speuren
Drie dagen lang moesten ze zich ten overstaan van zo’n 59 concurrenten staande zien te houden. Tussen alles deelnemers waren er vier uit Nederland. Timmer en hond Paco waren er daar één van. “Speuren is mij en Paco op het lijf geschreven. Daar zijn we gewoon erg goed in. Daarom zijn we ook wereldkampioen geworden”, aldus het trotse baasje van Paco vom Sardonyx. Over het gehele WK werd het duo vijfde. Een mooie prestatie voor de man die zich al meer dan veertig jaar bezig houdt met het trainen van honden.

Kringgroep Raalte
Timmer zit al zo’n veertig jaar bij dezelfde Kringgroep. Die van Raalte. Die eigenlijk in Mariënheem gesitueerd zijn. Een mooie plek in het bos, met daarachter een mooi groot veld waar de baasjes en hun honden zich leerzaam en uitgelaten kunnen voelen. Het afgebrande clubhuis is eigenhandig weer opgebouwd en de ruim twintig leden zijn er content mee. Twintig leden lijkt weinig, maar er zijn tegenwoordig zo’n vijftien honden actief. Toch is Kringgroep Raalte altijd op zoek naar nieuwe aanwas. “iedereen is van harte welkom, zeker de jongere mensen”, zegt voorzitter Timmer met een glimlach.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.kringgroepraalte.nl

Martijn van Wieringen
Camera-journalist bij @salland1. In het verleden werkzaam geweest voor @brugmedia in kampen in dezelfde functie. Daarnaast columnist van het supportersblad van een BVO.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer