Weet jij wat deze sticker betekent?

Op verschillende plaatsnaamborden in Salland zijn stickers geplakt met de tekst ‘Fairtrade Gemeente’. Zo is dit ook het geval in Raalte, maar wat betekenen deze stickers precies en wat doet een gemeente om zo’n eretitel te behalen?

De oorsprong van Fairtrade Gemeente gaat al geruime tijd terug. Het initiatief startte namelijk in 2001 in Engeland. Tegenwoordig bestaan er meer dan 2100 van zulke gemeenten verdeeld over 36 landen. In Nederland kennen we campagne iets minder lang, maar gaat het ook al terug naar 2007. Intussen zijn er 86 Fairtrade Gemeenten in Nederland. Raalte kreeg in 2018, na Hellendoorn en Borne, als derde in Overijssel de eretitel toegekend.

Fairtrade in Raalte
Een aantal jaar geleden gaf Wilfried Schasfoort, namens werkgroep Fairtrade Gemeente Raalte, een presentatie aan de gemeenteraad en het college van Raalte over het belang van eerlijke handel en een leefbaar loon voor mensen in ontwikkelingslanden. Er zijn verschillende uitgangspunten waar de werkgroep de Gemeente Raalte in uitdaagt. Denk hierbij aan het verantwoord inkopen en besteden van producten uit ontwikkelingslanden.
Dit zijn producten als hout, katoen, koffie, thee en fruit.

Door dit verantwoord in te kopen uit ontwikkelingslanden, kunnen ook zij er een leefbaar inkomen uithalen en in zichzelf, hun familie en de gemeenschap waarin zij leven, investeren. Daarnaast zorgt Fairtrade ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu.

Tekst gaat verder onder foto

Plaatsnaambord Raalte met Fairtrade Gemeente-sticker.
Foto gemaakt door: Benjamin Borgman

Bedrijven en instellingen
Meer dan vijftig winkels, bedrijven en instellingen in de gemeente Raalte leveren intussen al een actieve bijdrage op het gebied van Fairtrade. Horeca, kerken en het onderwijs zijn hier ook voorbeelden van. Daarnaast zijn er twee wereldwinkels gevestigd, zowel in Raalte als Heino. Het schenken van koffie en thee, verwerken van ingrediënten in het eten en/of verkopen van Fairtrade-producten zijn voorbeelden hoe zij een bijdrage leveren.

De volgende keer dat je Raalte binnenkomt, zul je je nog trotser voelen dan je al deed.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer