Weekend van het Varken bij de familie Rientjes in Raalte

Volgende week kan iedereen bij 10 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven. In Raalte is iedereen welkom bij de familie Rientjes. De open dag in Raalte wordt op zaterdag 9 en zondag 10 september gehouden van 10.00 tot 16.00 uur aan de Hofmeijersweg 18 en is gratis te bezoeken.

Steeds meer varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert The Pig Story elk jaar het Weekend van het Varken. In Raalte kun je de boerderij van de familie Rientjes bezoeken. Op deze boerderij worden regelmatig biggetjes geboren die er opgroeien tot volwassen varkens. De stal biedt extra leefruimte en volop daglicht zodat de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme ervaren. De varkens krijgen extra veel speelmateriaal en er wordt met speciale meettechnieken continu het stalklimaat gemonitord. Dit draagt bij aan een gezonde en aangename luchtkwaliteit voor het varken en de boer.

Extra aandacht voor de natuur en de omgeving
De familie Rientjes produceert vlees op een zo duurzaam mogelijke manier. Ze maakt zelf voer voor de dieren. Grondstoffen zoals maïs, tarwe en gerst teelt Stephan voornamelijk zelf. Hij vermengt dat in een speciale mengvoerinstallatie met reststromen uit de levensmiddelenindustrie, zoals overgebleven brood, raapschroot, tarwegries, sojaschroot en zonnepitschroot. De familie teelt ook aardappelen en suikerbieten. Daarvoor gebruikt ze de mest van haar eigen varkens. De akkerranden worden ingezaaid met een bloemenmengsel. Dat is goed voor insecten, vogels en wilde dieren. Weidevogels worden beschermd. Op het dak van de stal liggen zonnepanelen. Die leveren genoeg elektriciteit om het hele bedrijf en nog eens 100 huishoudens van stroom te voorzien. Verder wordt er warmte teruggewonnen uit de uitgaande ventilatielucht van de varkens. Een luchtwassers haalt geur, ammoniak en stof uit de ventilatielucht. Dat vindt de familie Rientjes belangrijk voor de omgeving.

Allerlei gezellige activiteiten
Op het erf van de familie Rientjes is tijdens het Weekend van het Varken van alles te zien en te beleven. Toeleveranciers zijn er om uitleg te geven over de varkenshouderij. De varkenstransporteur is er met een speciale truck waarin varkens worden vervoerd. Die kan iedereen van binnen en buiten bekijken. Kinderen kunnen er genieten van allerlei activiteiten zoals een springkussen en biggen knuffelen. Het hele jaar door kan iedereen elke dag gratis en zonder afspraak naar de varkens in de speciale zichtstal van de familie Rientjes kijken. Dat geldt ook voor andere speciale zichtstallen in Nederland. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vindt u op www.thepigstory.nl. U vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer