Wat kunnen we verwachten van de Eredivisie?

Al sinds maart wordt er niet meer gevoetbald in de Nederlandse Eredivisie. De Corona crisis zette destijds met grof geweld een streep door het seizoen, dat vervolgens ook niet meer afgemaakt werd.

In tegenstelling tot veel andere Europese competities werd besloten om de competitie niet af te maken en Ajax uit te roepen tot nummer één op basis van een beter doelsaldo vergeleken met runner-up AZ. De Alkmaarse club was het daar absoluut niet mee eens, aangezien zij in het seizoen twee keer wonnen van de Amsterdammers en daardoor vonden dat zij meer recht hadden op de eerste plek en het felbegeerde ticket voor de Champions League.

AZ vond echter nul rekest bij zowel de Nederlandse voetbalbond KNVB als de Europese UEFA en is veroordeeld tot het spelen van voorrondes. De eerste werd daar overleefd.

Het nieuwe seizoen

In september gaat een nieuw seizoen van de Eredivisie van start en mag de bal weer officieel gaan rollen. Na de interlandperiode begin september, met duels in de Nations League, zullen de clubs vanaf half september weer strijden voor een nieuwe titel. Hoe staan de (top)clubs ervoor en hoe zullen zij het ervan af gaan brengen? We beschrijven een aantal clubs uit de Eredivisie en kijken wie de grootste kanshebbers zijn.

Grote vraag is natuurlijk; zijn Ajax, PSV en Feyenoord klaar voor een nieuw seizoen in de Eredivisie, of gaat AZ opnieuw de strijd aan voor de titel in de Eredivisie.

Ajax moet weer opnieuw beginnen

Trainer Erik ten Hag van Ajax mag voor een groot deel opnieuw beginnen. Vorig jaar werd de halve finale van de Champions League gehaald en vertrokken sterkhouders als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong voor tientallen miljoenen euro’s naar respectievelijk Juventus en FC Barcelona. Dit jaar moet de trainer afscheid nemen van in elk geval Hakim Ziyech (Chealsea FC) en Donny vd Beek (Manchester United) en staan er nog meer spelers op de verlanglijstjes van Europese (top)clubs.

Dat betekent dat de trainer, net als de afgelopen jaren, opnieuw moet bouwen aan een nieuw elftal. De Amsterdamse club investeerde flink in de komst van de Braziliaan Antony en de Ghanese Kudus, die voorlopig een prima indruk achterlaten. Toch zal het wel weer even kunnen duren voordat Ten Hag de poppetjes weer op de juiste plek gezet heeft. De vraag is of de schade in de eerste weken dan al niet te groot is.

Ajax mag door de koppositie van afgelopen seizoen wel direct de Champions League in. Daardoor hebben de Amsterdammers geen lastige play-offs hoeven spelen en kan alle focus op het smeden van een nieuw topelftal.

PSV slaat nieuwe weg in met Duitse trainer

Afgelopen seizoen was er voor PSV één om snel te vergeten. De Eindhovense club eindigde als vierde en met name in de periode van oktober tot en met januari verloor de club bijna alles wat er te verliezen viel.

Het resulteerde in het vertrek van coach Mark van Bommel, die tijdelijk vervangen werd door Ernest Faber. Voor het nieuwe seizoen moest er echter een nieuwe trainer gezocht worden, en die werd gevonden in de persoon van Roger Schmidt.

De Duitse trainer maakte indruk in zijn periodes bij Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen door zijn tactiek met veel acties vooruit en hoge pressie. Die tactiek hopen ze het komende jaar ook in Eindhoven terug te zien. De meeste spelers zal de club kunnen behouden en met enkele gerichte aankopen uit de Duitse competitie wil de nieuwe trainer zijn ideale voetbalmachine kunnen smeden.

Advocaat gaat voor laatste kunstje met Feyenoord

Eind september wordt Dick Advocaat 73 jaar, maar nog altijd weet de trainer van geen ophouden. Met Feyenoord wil hij zijn laatste kunstje tonen en de titel weer terugbrengen naar Rotterdam.

De laatste keer moest het legioen 18 jaar wachten op de titel en dat wil Advocaat, en natuurlijk de complete club, kosten wat het kost voorkomen. De selectie van afgelopen jaar blijft grotendeels intact, en daarmee wil Advocaat komend jaar een serieuze gooi doen naar de titel.

De statistieken spreken in zijn voordeel, want nadat hij afgelopen jaar Jaap Stam opvolgde als trainer van Feyenoord pakte hij de meeste punten van alle Eredivisieclubs. Als hij dat komend jaar een heel seizoen kan presteren, dan zou Feyenoord zomaar weer eens op de Coolsingel kunnen staan komend jaar.

AZ wil revanche op tweede plek van afgelopen jaar

Afgelopen seizoen eindigde AZ op een gelijk aantal punten met Ajax, die uiteindelijk niet tot kampioen, maar wel tot nummer één uitgeroepen werden op basis van doelsaldo. Aangezien AZ twee keer van Ajax won was de club het absoluut niet eens met deze toewijzing, die recht geeft op een direct ticket voor de Champions League en dus gegarandeerd tientallen miljoenen euro’s.

AZ kreeg geen gelijk en moest de wonden likken en opnieuw beginnen. De club wil komend seizoen revanche en opnieuw strijden voor de titel. Gaat de ploeg van Arne Slot hierin slagen?

Andere kanshebbers?

Naast de bovengenoemde ploegen is er eigenlijk geen andere club die serieus kans lijkt te maken op de titel. John van den Brom wil met zijn FC Utrecht een aanval doen op de top drie, maar de vraag is hoe serieus dit genomen kan worden. Andere clubs als Willem II, Vitesse en SC Heerenveen zullen vooral weer blij zijn als ze in de subtop eindigen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie