Vuurwerkregels veel gemeenten niet overal hetzelfde, waar mogen we knallen dit jaar?

Bron:Ministerie WVL/Gemeenten Raalte/Olst-Wijhe/Deventer

De verkoop en het afsteken van vuurwerk werd vorig jaar tijdens de jaarwisseling verboden. Dit werd besloten om extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Vuurwerkondernemers werd beloofd passende compensatie ontvangen.

Vanwege corona gold er de afgelopen twee jaarwisselingen een vuurwerkverbod. De komende jaarwisseling wordt weer een “normale” jaarwisseling. Het gebruik van categorie F1 en F2 is dan weer mogelijk. In december 2020 zijn een aantal vuurwerkartikelen (knalvuurwerk, vuurpijlen, single shots, F3) verboden. In volgende informatie van de Rijksoverheid is aangegeven wat er verboden is.

Verboden vuurwerk vanaf 2020 | Vuurwerk | Rijksoverheid.nl

Aantal vuurwerkartikelen verboden voor consument – Kenniscentrum InfoMil

Komende jaarwisseling is de eerste keer dat inzichtelijk wordt of het verbieden van deze artikelen ook het gewenste effect heeft, namelijk minder letsel en overlast.

Het tijdelijke vuurwerkverbod richtte zich op het afsteken en de verkoop van consumentenvuurwerk. Professionele vuurwerkshows georganiseerd door gemeenten vielen hier niet onder.

Dit jaar laat de overheid het aan iedere gemeente zelf over om hier een besluit over te nemen maar dit kan per gemeente dus nogal verschillend zijn. Daarom zetten wij het voor Salland even op een rijtje:

Hoe is het geregeld in onze regio?

In de Gemeente Olst-Wijhe geldt géén vuurwerkverbod. Dit is ook al te merken bij een van de verkooppunten, van Gurp in Wijhe. Een medewerker laat weten zelfs online bestellingen te zien van meer buiten te regio. “Het vuurwerk moet dan natuurlijk wel hier worden afgestoken maar ze komen naar ons omdat hierbuiten soms strengere regels gelden” Wat er wordt verkocht en hoeveel is nog niet duidelijk. “Er kan al wel online besteld worden maar de laatste drie dagen voor de jaarwisselingen wordt het druk” aldus de tevreden medewerker.

Welkoop in Raalte verkocht in het verleden altijd vuurwerk maar zijn er sinds vorig jaar helemaal van afgestapt, volgens de medewerker. “We verkopen nog wel vuurwerk categorie 1, je moet dan denken aan sterretjes en knalerwten dus niets groots ”

In Deventer geldt ook geen algemeen vuurwerkverbod, laat woordvoerder Maarten Jan Stuurman weten. “Wel zijn er al enkele jaren vuurwerkvrije zones: Rond kinderboerderij de Ulebelt en rond het Vogeleiland. Daarnaast organiseert de gemeente een vuurwerkshow”

Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefmgeving geeft aan dat het inderdaad mogelijk om een vuurwerkontbranding door een professional te laten organiseren. Alleen bedrijven met een toepassingsvergunning mogen vuurwerk ontbranden. Hiervoor moet het bedrijf bij de provincie waar het vuurwerk tot ontbranding wordt gebracht een melding doen of een ontbrandingstoestemming aanvragen.

Hoe de Gemeente Raalte de zaken heeft georganiseerd, is ons nog niet bekend. Informatie hierover volgt zsm.

Foto: pexels.com

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer