Vrouw uit Luttenberg verdacht van witwaspraktijken voor een paar miljoen euro

Zwolle, 20 oktober 2022

Drie jaar cel is geëist tegen een 52-jarige vrouw, woonachtig in Luttenberg. Ze zou maar liefst een som van 3,2 miljoen euro aan crimineel geld hebben geïnvesteerd in onder andere huizen, jachten en auto’s.

Afgelopen donderdag werd in de rechtbank in Zwolle de zaak besproken. Lisa C. en Peter H. hadden een goedlopende Engelse firma en sluisden hieruit tonnen weg.

Het bedrijf waar de twee directeur van waren, het marktonderzoeksbureau Blueprint Partnerschip met vestigingen in Hellendoorn en in de omgeving van Manchester, deed onderzoek voor de farmaceutische industrie, die een medicijn op de markt wilden brengen. Je zou zeggen, een goedlopend bedrijf maar “het echtpaar had blijkbaar honger naar meer”, volgens de officieren van Justitie.

Valse facturen

Via een ingenieuze constructie werden volgens het OM gelden op basis van valse facturen overgemaakt op buitenlandse rekeningen in onder meer Liechtenstein. Vanuit daar werden de bedragen overgeboekt naar 33 privébankrekeningen van het stel.

De FIOD kwam Peter H. op het spoor toen hij in een jaar of twee tijd zeker 3 ton aan betalingen in Nederland deed met drie buitenlandse creditcards. Die opnames pasten niet bij zijn inkomen. De onderneming ging in 2016 failliet, maar er vond een doorstart plaats onder een andere naam. De vrouw meldde eerder al dat ze met de Engelse fiscus, die door het handelen van het echtpaar miljoenen miste, een schikking trof. Wordt ze dan nu met de vervolging in Nederland dubbel gestraft? Het OM vindt van niet. Ook stelde ze eerder dat ze gewoon opvolgde wat financiële experts haar hadden aangeraden.

Opvallende luxe bezittingen

In maart 2017 viel het op dat Peter in een nieuwe Rolls Royce naar huis reed. Ook een McLaren van 170.000 euro, een stuk grond in Haarle van 110.000 euro, meerdere boten (waarvan één ter waarde van 6 ton) en huizen in onder meer Oostenrijk en in Luttenberg behoorden tot hun kapitaal. Omdat boten en auto’s voor veel geld zonder tussenkomst van een notaris gekocht kunnen worden, zou het paar zich daar op gestort hebben.

Naast de eis van drie jaar cel voor witwassen en fraude kondigde het OM aan dat het ook het witgewassen geld gaat terugvorderen van mevrouw. Dat zal in een aparte procedure gebeuren.

De advocaat van mevrouw, Mark Hendriks vindt dat zij meer dan genoeg gestraft is en deze strafzaak moet worden beëindigd. Deze zaak heeft al vergelding gekregen door de dood van haar man.’’ De vrouw beweert dat haar man een einde aan zijn leven zou hebben gemaakt door deze zaak. Bovendien zijn cruciale getuigen niet gehoord en dat maakt het onderzoek volgens de raadsman onvolledig.

De rechtbank sluit het onderzoek op 3 november en doet vervolgens 14 dagen later op donderdag 17 november weer uitspraak.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer