Vredesweek 2023: Vrede verbindt Deventer

Zoals elk jaar vindt in Nederland de Vredesweek plaats in de week van 21 september. Deze week, waarin wordt stilgestaan bij de betekenis van vrede, bevat diverse activiteiten. Zo ook in Deventer. Want ondanks dat vrede vanzelfsprekend lijkt, is dat het helaas niet.

De week van 21 september is niet zonder reden uitgekozen als Vredesweek. Deze datum werd in 1981 namelijk uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede door de Verenigde Naties. Het doel hiervan is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid. De exacte dag waarop de week start is zaterdag 16 september en eindigt op zondag 24 september. Vorig jaar was het thema in Deventer ‘Het kleine en het grote gebaar’. Het thema voor dit jaar is: Vrede verbindt Deventer.

Maatschappelijke doelen
PAX, de grootste vredesorganisatie van Nederland, organiseert al meer dan 50 jaar met duizenden mensen de Vredesweek. In Deventer is initiatiefgroep Deventer Vredesweek in handen van de organisatie in Deventer. Met de activiteiten wil de groep met elkaar compassie, begrip en vrede in het moment beleven. Daarnaast is het dichterbij brengen van vrede voor iedereen een ander belangrijk doel.

Diverse activiteiten
De initiatiefgroep heeft een deel van het programma al bekend gemaakt: van dialoogmaaltijd tot lezing, van vredesroute tot kerkdienst. Zo vindt er op de eerste dag, zaterdag 16 september, een dialoogmaaltijd plaats in het Mr. Geertshuis. Twee dagen daarna houdt Katja Tolstoj, Theoloog des Vaderlands, een lezing in Lebuïnuscafé Mimik over ‘Verzoening na Strijd’. Op dezelfde dag is toneelstuk ‘Gedwongen reis’ te zien. Deze is geregisseerd door Syrische vluchteling Nachwan Alrajab Agha uit Deventer. Op de één na laatste dag, zaterdag 23 september, is er een vredesroute langs ‘locaties met een verhaal’ en een inclusieve activiteit of ontmoeting. Denk hierbij aan een bezoek aan de moskeeën. De Vredesweek wordt op de laatste dag afgesloten met diverse kerkdiensten in onder andere Bathmen, Colmschate en Deventer.

Meer activiteiten zijn welkom!
De initiatiefgroep nodigt organisaties uit die ook een activiteit willen organiseren of ideeën hebben die passen bij de Vredesweek. Alle informatie en contactgegevens zijn te vinden op www.deventerdagvandevrede.nl/plannen-2023. Tevens komt de site van pas als je op de hoogte wil blijven van het programma.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer