Voorzitter VV Heino: ”Regeldruk zeker aanwezig”

Uit onderzoek van het Mulier Instituut onder verenigingsbestuurders is gebleken dat het organiseren van een sportvereniging steeds ingewikkelder wordt, onder andere doordat er steeds meer regels en uitdagingen zijn. Denk hierbij aan de stijgende energielasten en de ontwikkeling van het aantal leden. Arjen Stegeman, voorzitter van Voetbalvereniging Heino, vertelt over de stand van zaken bij de Sallandse voetbalvereniging.

”Er is een licht teruglopend ledenaantal te zien”, begint Stegeman. ”Dit heeft onder andere te maken met het geboortecijfer van het dorp. Er worden namelijk te weinig kinderen geboren.” Volgens de voorzitter zou de club gebaat zijn bij meer bereidheid vanuit de politiek: ”Jongeren in Heino, en jonge gezinnen in het algemeen, kunnen niet zo makkelijk in Heino blijven wonen, omdat er weinig huizenaanbod is. Door meer woningen te bouwen, merkt een vereniging direct dat er in ieder geval geen krimp van leden plaatsvindt. Tegelijkertijd valt het bij ons ook wel weer mee, maar de lichte krimp is wel te zien.” Over de stijgende energielasten vertelt Arjen dat de club dat goed onder controle heeft. Ook qua vrijwilligers hebben ze, net als veel andere organisaties problemen, maar is het beheersbaar.

Andere uitdagingen
De Heinoër geeft aan dat de regeldruk wel degelijk een punt is waardoor het lastiger wordt om een vereniging te organiseren. Zo zegt Arjen: ”Er zijn veel regels waar je aan moet voldoen, bijvoorbeeld tijdens het organiseren van een evenement. Denk hierbij aan het opzetten van een tent waar je een vergunning moet hebben, een vergunning voor de draagconstructie van de tent en een vergunning voor de geluidshinder. Vroeger waren we bij de gemeente in 10 kantjes klaar om een vergunning aan te vragen, maar tegenwoordig is het niet raar als je 25 kantjes in moet vullen. Dat is zeker iets waar je last van hebt”

Sterke basis
In het onderzoek wordt aangegeven dat sommige sportverenigingen een minder stevige basis hebben, bijvoorbeeld door onderbezet bestuur, en hierdoor in een negatieve spiraal kunnen belanden.
De voorzitter van VV Heino legt uit dat het met de basis bij hen wel goed zit: ”Binnen onze club hebben we natuurlijk vacatures, maar tegelijkertijd ook een jong bestuur dat over een kenniscirkel beschikt waar je uit kunt putten. We hebben ontzettend kunnen verjongen in het bestuur, waardoor we bestand zijn tegen de toekomst.”

Steun gemeente
Op de vraag of VV Heino genoeg ondersteuning krijgt vanuit de gemeente, is Arjen redelijk positief: ”De gemeente doet onderhoud op het sportpark en wij huren van de gemeente. Tevens is de gemeente een partij die de sport probeert te stimuleren. Ze doen hun best, maar heeft te maken met een verouderende demografie. Door onder andere nieuwe sportakkoorden, probeert de gemeente de boel goed te regelen. Het blijft wel dat, als je aan de onderkant niet genoeg aanwas hebt, het voor alles moeilijk te organiseren is.” Wat volgens de voorzitter passend zou zijn voor VV Heino, is een duidelijk sportbeleid. Arjen vult aan dat de gemeente hier overigens al wel mee bezig is.


Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer