Voetbalsupporters mogen morgen niet samenscholen in Zwolse binnenstad

PEC Zwolle aanhangers mogen zondag geen ‘Walk to the Stadium’ houden. Burgemeester Peter Snijders laat weten dat er voorafgaand aan de IJsselderby een samenscholingsverbod van kracht is in de Zwolse binnenstad.

Tijdens de wedstrijd gelden er een aantal stevige maatregelen om de veiligheid te garanderen in het stadion. Zo is het verboden om vuurwerk af te steken, mogen er geen hekken beklommen worden en zijn spandoeken met vervelende teksten niet toegestaan.

Samenscholingsverbod
Nadat er signalen binnenkwamen over de ‘Walk to the Stadium’, heeft de gemeente geprobeerd om in contact te komen met de supporters om afspraken te maken. Dat is niet gelukt en om te voorkomen dat ze zich zondagochtend in de binnenstad gaan verzamelen, is besloten om het samenscholingsverbod te gaan handhaven. De gemeente laat weten dat als deze maatregel onvoldoende blijkt er ook noodbevoegdheden ingezet kunnen worden.

“Ik vind het bijzonder spijtig dat de maatregelen nodig zijn, want het liefst zie ik zo weinig mogelijk beperkingen bij een wedstrijd,” zegt burgemeester Snijders. “Dit is ook zoals we in Zwolle van sport willen genieten en die geluiden hoor ik ook volop in de stad. Voetbal moet een feest zijn.”

Andere koers varen
“We moeten een andere koers gaan varen en teruggaan naar de essentie van het voetbal. Dat we met elkaar op een normale manier kunnen genieten van het spel, het samenzijn, de sfeer in het stadion en gezamenlijk juichen voor het team,” zegt Snijders. “Dat mag best gepaard gaan met emotie en passie, dat hoort bij het voetbal. Dat maakt ook het voetbal. Maar laten we dat wel doen binnen de grenzen en fatsoensnormen die we met elkaar hebben afgesproken.”

Twee oud-spelers, die in het verleden bij zowel PEC Zwolle als Go Ahead Eagles speelden, lieten vandaag in de media weten dat het grimmige karakter rondom de IJsselderby iets van de afgelopen jaren is. “Een beladen duel was het zeker niet, dat waren de wedstrijden tegen FC Twente,” zegt Jan Groeneweg, die 40 jaar geleden zijn laatste IJsselderby als speler meemaakte.

Anders dan vroeger
Robert Maaskant zei vandaag tegen ESPN: “Qua beleving was het in mijn tijd als speler allemaal niet zo intensief hoor. Sterker nog, wij speelden in die tijd zelfs nog een oefenwedstrijd tegen elkaar in de zomer, gewoon op een amateurveld in Bathmen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer