Voedselbanken krijgen extra steun van de provincie voor aankoop van producten  

De voedselbank in Kampen heeft op vrijdag 10 februari een mand met verse groenten en houdbare producten ontvangen van statenleden Jeanet Nijhof-Leeuw en Joeri Pool en gedeputeerde Roy de Witte van de provincie Overijssel. De mand staat symbool voor de in totaal 500.000 euro die Provinciale Staten verdelen over de 20 voedselbanken in Overijssel om meer producten te kunnen kopen, omdat steeds meer mensen een beroep doen op de voedselbank. Elke voedselbank ontvangt 20.000 euro per gemeente die via deze voedselbank wordt bediend.

Tekort aan verse producten

Voorzitter van Voedselbank Deventer Jan de Kleuver is erg blij met de steun. “Er zijn op dit moment 400 gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank. De Deventer Voedselbank werkt volgens een winkelconcept. Hierdoor krijgt de voedselbank meer een supermarktuitstraling waar je zelf je “inkopen” kunt doen. Houdbare produkten hebben we minder in voorraad, we hebben hiervan wel een selectie en we krijgen ook wel veel vanuit groothandels geleverd. Maar sommige produkten moeten wij ook kopen. Daarom is de steun vanuit de provincie erg welkom.”

Bijzondere maatregelen

De provincie is trots op de vele organisatoren en vrijwilligers bij voedselbanken die zich dagelijks inzetten voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en meetelt. Dit vergroot de gezondheid en leefbaarheid in Overijssel. De huidige energiecrisis, met alle gevolgen van dien, was voor Provinciale Staten reden om bijzondere maatregelen te nemen voor het versterken van de financiële positie en de weerbaarheid van de voedselbanken. Hiermee draagt de provincie bij aan het oplossen van urgente maatschappelijke problemen van zowel de voedselbanken om de schappen goed gevuld te krijgen, als voor iedereen in Overijssel die geen geld meer over heeft om boodschappen te kopen.

Extra inzet op energiebesparing

Deze financiële bijdrage volgt op het geld dat de Staten eerder aan de voedselbanken beschikbaar hebben gesteld. Hiermee zijn energiescans uitgevoerd en subsidies verleend voor energiebesparende maatregelen aan de gebouwen die de voedselbanken gebruiken.

Naast de voedselbanken heeft de provincie Overijssel voor het bedrijfsleven, verenigingen en (culturele) instellingen ook extra subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen beschikbaar. Hiermee ondersteunt en stimuleert de provincie de verduurzamingsacties van deze organisaties om de energierekening zo snel mogelijk omlaag te brengen.

Meer informatie over de regeling en het indienen van aanvragen voor subsidies kan via www.nieuweenergieoverijssel.nl/investeren-om-te-besparen/

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,017VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer