Vluchtelingenboot blijft langer

Burgemeester en wethouders hebben besloten de crisisnoodopvang op een rivierschip aan de Pothoofdkade te verlengen tot half januari 2024.

De crisisnoodopvang zou daar aanvankelijk tot half maart 2023 blijven. Maar de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel is onverminderd hoog. Daarom heeft het rijk alle veiligheidsregio’s dringend verzocht kortdurende noodopvang voor asielzoekers te verlengen. Er komen nog steeds veel vluchtelingen naar Nederland. Velen zijn gevlucht voor oorlogsgeweld.

Ter Apel overvol

De meeste vluchtelingen komen aan in aanmeldcentrum Ter Apel. Die locatie zit overvol. Omdat er te weinig andere opvanglocaties zijn, zoekt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) in het hele land naar tijdelijke locaties, ook in Deventer.

“De landelijke opvang van asielzoekers staat nog steeds onder zware druk”, zegt burgemeester Ron König geeft aan dat er vanuit de Gemeente Deventer steeds naar mogelijkheden wordt om deze ongewenste situatie te helpen oplossen.”

Gemoedelijke sfeer

König: “De crisisnoodopvang aan het schip verloopt voorspoedig en sfeer is er gemoedelijk. De populatie is ook redelijk vast en stabiel. Er is nauwelijks overlast gemeld bij gemeente of politie. Ook is een netwerk van mensen en organisaties ontstaan rondom de mensen op de boot. Zij ondersteunen met dagbesteding en taallessen en willen dat de mensen langer in Deventer kunnen blijven.” De kosten van de opvang komen volledig voor rekening van het rijk.

Wethouder Rob de Geest vertelt aan Salland1: “Het is een puzzelstuk in een grote puzzel. We bepalen daarom januari 2024 als afwegingsmoment of de opvang in die vorm dan noodzakelijk is.”

Stabiliteit voornaamste doel

“Het schip blijft op locatie en het aantal bewoners zal niet veranderen, ” geeft Rob de Geest aan. Het voornaamste doel blijft rust en stabiliteit bieden en onzekerheid en stress wegnemen.

De omwonenden zijn per brief op 23 februari geïnformeerd en de informatieavond vindt plaats op 7 maart op de boot om 18.30 uur.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,017VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer