“Uitroken van mensen in de bijstand is totaal zinloos”

Het is weer zover: mensen in de bijstand moeten zich volgens de minister dienstbaar maken voor samenleving. Maatschappelijk dienstplicht, werken voor je geld, uitroken, aanpakken, en papierprikken zijn kreten die dan vaak voorbijkomen.

Door duo-fiets

Echter, een goed verstaander weet dat de bijstand een wettelijk recht is om te voorzien in de kosten van levensonderhoud. Het is aan de uitvoerder van de Participatiewet, de gemeente, om richting en inhoud te geven aan hoe mensen met een bijstandsuitkering ingezet kunnen worden.

Nog los van competenties, capaciteit en haalbaarheid is het best ingewikkeld om iedereen met een bijstandsuitkering in te zetten. Immers mensen belanden niet zomaar in de bijstand. Bijna niemand vindt bijstand leuk, onder andere om de heftige gemeentelijke controle vooraf en gedurende de tijd dat je bijstand hebt. Oh wee als je je administratie bij periodieke controle niet kunt verantwoorden. Dan riskeer je de gemeentelijke razzia! Korting of soms zelf stopzetting van je bijstand. Je bent aan de goden overgeleverd.

Aan mensen in de bijstand wordt bijna nooit gevraagd welke perspectieven ze zelf zien voor een blij, gezond en gelukkig leven. Iedere reactie die niet gericht is op het verkrijgen van betaald werk wordt met argusogen geabsorbeerd. Je leert snel hoe je vooral niet de waarheid moet vertellen, om je jezelf en gezin te beschermen.

Leven in de bijstand is geen pretje. Gemakshalve worden alle bijstanders, rijp en groen, door elkaar gehaald. Ik ken mensen die in hun eentje vier kinderen opvoeden. Dat is een (tegen)prestatie op zich.

Een tegenprestatie is makkelijker bedacht dan uitgevoerd. Is dit de zoveelste VVD-luchtkasteel om de aandacht af te leiden van de multi-problems (Stikstof, Boze Boeren, Stakingen in de zorg en het onderwijs, bij de politie) die deze partij nu pijnigt. Toch willen scoren, over de rug van kwetsbare mensen in de bijstand? De VVD gaat toch prat op eigen verantwoordelijkheid en niet betuttelen?

Iedereen weet dat onzinnig trajectiseren van mensen in de bijstand nog meer geld gaat kosten, wat er niet is, terwijl de praktijk uitwijst dat het uitroken van deze doelgroep totaal zinloos is.

Aan de fanatiekelingen die zich toch vastbijten in de tegenprestatie wil ik zeggen: adopteer een bijstander maak ze blij en gelukkig. Of richt een bond op voor belangenbehartiging van de bijstander, lever zelf ook een tegenprestatie.

 

Het bericht “Uitroken van mensen in de bijstand is totaal zinloos” verscheen eerst op Opinie in Salland.

Sportnieuws uit de regio Salland

 • Inhoud 395ste uitzending Salland Sport

  Morgen (zondag) is tussen 14:00-17:00 uur is de 395ste uitzending van Salland Sport (voorheen Airplay Sport) op Salland1 te horen. Daarin wordt er verslag gedaan van Rohda Raalte – FC Winterswijk (1E), ATC 65 – Wijhe ‘92 (2J) en de 2e helft van de damesvoetbalwedstrijd Loenermark VR1 – Overwetering VR1 (begint om 13.00 uur). Daarnaast zijn er tussen 4 en 5 uur nabeschouwingen met trainer Sander Poll van SC Overwetering, Ozan Ihtiyar van Mariënheem en Maikel Jansen of Lorkeers van SC Wesepe.

  De handbalnabeschouwingen tussen 16.00 en 17.00 uur zijn met Jeske Blom van Wijhe ’92 dames 1 en trainer Gert Wessels van H.H.Z.D. dames 1. Daarnaast hebben we wellicht ook nog een nabeschouwing met SC Overwetering dames 1.

  Verder houden we de wedstrijden bij van alle voetbalwedstrijden uit Salland en de Eredivisie, hoor je het laatste sportnieuws uit Salland en alle uitslagen en standen uit Salland.

  Heb je zelf nog sportnieuws uit Salland dat je onder de aandacht gebracht wil hebben? Dan kun je dat mailen naar sport@salland1.nl, een bericht sturen via Twitter (@Salland_Sport) of Facebook (facebook.com/SallandSport). Tijdens de uitzending kun je bellen of appen naar de studio via 0572-360188.

  Salland Sport is elke zondag te beluisteren tussen 14.00 en 17.00 uur op Salland1 via 105.1 en 105.7 FM, online via salland1.nl/luisteren, DAB+ en via de kabelradio op 104.1FM.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie