Tweede open dag 2019 van de LAACC bunker in Welsum.

FOTO ARCHIEF: Op 13 juli is van 12.00 uur tot 16.00 uur de ten zuiden van Welsum liggende LAACC-bunker (het Light Anti Aircraft Control Centre) voor de tweede keer dit jaar geopend voor bezichtig. Daarna komt er nog slecht één open dag in 2019 op 14 september.

Deze als boerenschuur vermomde bunker deed tijdens de Koude Oorlog dienst als commandopost. De grote deuren waren louter bedoeld als vermomming. In deze bunker bevond zich het commandocentrum van de luchtverdediging van de IJssellinie. Op het nabijgelegen landhoofd (een korte wandeling van de dijk naar de IJssel) staat nog de kademuur. Deze is 30 meter breed en 9 meter hoog. Ook is daar nog een deel van de stuw haven te zien. De muur die aan de Olster kant stond ligt al decennia op de bodem van de IJssel.

Aan de Welsumer kant was er ook een verdedigende driehoek met zijden van 80 meter. In deze driehoek waren 74 militairen, 5 kazematten met mitrailleur, een Bofors kanon en een barak ondergebracht. Er was ook een uitgebreid loopgravenstelsel. Dat alles om er voor te zorgen dat de Russen de stuw niet konden vernietigingen en het water weer zijn vrije loop kreeg.

Helaas is daar nu weinig meer van te zien maar de IJssellinie hoopt dat er ooit weer elementen zichtbaar gemaakt kunnen worden van waar wat stond. Nu is het een mooie wandeling door de uiterwaarden van de LAACC bunker bij de dijk naar de muur en de snel stromende IJssel. Best de moeite waard na of voorafgaand aan het bekijken van de LAACC bunker.

Entree € 5,00 p.p., kinderen tot basischool €2,50. Er kan niet gepind worden .
Adres LAACC : IJsseldijk 5a, 8196 KA Welsum.

Het bericht Tweede open dag 2019 van de LAACC bunker in Welsum. verscheen eerst op Salland TV.

Sportnieuws uit de regio Salland

 • Inhoud 395ste uitzending Salland Sport

  Morgen (zondag) is tussen 14:00-17:00 uur is de 395ste uitzending van Salland Sport (voorheen Airplay Sport) op Salland1 te horen. Daarin wordt er verslag gedaan van Rohda Raalte – FC Winterswijk (1E), ATC 65 – Wijhe ‘92 (2J) en de 2e helft van de damesvoetbalwedstrijd Loenermark VR1 – Overwetering VR1 (begint om 13.00 uur). Daarnaast zijn er tussen 4 en 5 uur nabeschouwingen met trainer Sander Poll van SC Overwetering, Ozan Ihtiyar van Mariënheem en Maikel Jansen of Lorkeers van SC Wesepe.

  De handbalnabeschouwingen tussen 16.00 en 17.00 uur zijn met Jeske Blom van Wijhe ’92 dames 1 en trainer Gert Wessels van H.H.Z.D. dames 1. Daarnaast hebben we wellicht ook nog een nabeschouwing met SC Overwetering dames 1.

  Verder houden we de wedstrijden bij van alle voetbalwedstrijden uit Salland en de Eredivisie, hoor je het laatste sportnieuws uit Salland en alle uitslagen en standen uit Salland.

  Heb je zelf nog sportnieuws uit Salland dat je onder de aandacht gebracht wil hebben? Dan kun je dat mailen naar sport@salland1.nl, een bericht sturen via Twitter (@Salland_Sport) of Facebook (facebook.com/SallandSport). Tijdens de uitzending kun je bellen of appen naar de studio via 0572-360188.

  Salland Sport is elke zondag te beluisteren tussen 14.00 en 17.00 uur op Salland1 via 105.1 en 105.7 FM, online via salland1.nl/luisteren, DAB+ en via de kabelradio op 104.1FM.