Tentoonstelling ‘Is it me you’re looking for?’ in Kunstenlab Deventer

De afgelopen maanden werkten Bart Koldewee, Pim Muis, Mathijs van Sark en Eli Zegers intensief samen in aanloop naar deze tentoonstelling. De songtitel “Is it me you’re looking for?” die als tentoonstellingstitel is gekozen, is voor de vier jonge kunstenaars geen liefdesverklaring aan één persoon zoals in het nummer van Lionel Richie, maar de vraag die zij aan elkaar stelden. Het doel van deze samenwerking is om een spannende totaalpresentatie te realiseren waarbinnen ook het individuele werk nog overeind en herkenbaar blijft. Het werk overstijgt door de collectieve aanpak het eigen ego. Het kunnen volgen en toepassen van elkaars gedachtenpatronen, en het reflecteren hierop zijn de fundamenten waarop de samenwerking gebaseerd is.

De jonge kunstenaars nemen de ruimte van Kunstenlab als uitgangspunt voor de totaalpresentatie. Ze doen als collectief diverse ingrepen in de ruimte. De ruimte transformeert daarmee en dient tegelijkertijd als drager voor de tentoonstelling en voor de verschillende individuele werken. Het start al bij de ingang die anders is dan anders en die de bezoeker aanzet tot een ware ontdekkingstocht: Wat vertellen de werken afzonderlijk en wat als geheel? Waar begint het individu? Welk werk is van wie? En maakt dat eigenlijk nog uit? Alle denkbare scheidslijnen zijn doorbroken: Abstract, figuratief, schilderij, drager, sculptuur, en totaalinstallatie. Alles wordt bevraagd, niets is meer wat het lijkt. Alles krijgt een nieuwe context in een nieuwe orde.

Tentoonstelling in het kader van ‘The next step’

Bart Koldewee en Matthijs van Sark organiseren in Deventer tentoonstellingen in de NachtExpo. Recent exposeerden zij daar gezamenlijk met Eli Zegers, Terence Baier en Björn Zielman in de tentoonstelling ‘Hello Goodbye’.

‘Is it me you’re looking for?’ is voor hen een volgende stap in de manier van werken die zij daar zijn gestart en past daarom naadloos in het nieuwe programma ‘The next step’ van Kunstenlab. Met ‘The Next Step’ richt Kunstenlab zich komend jaar expliciet op talentontwikkeling en biedt kunstenaars de mogelijkheid op enigerlei wijze een artistieke stap te maken in hun kunstenaarschap. Dit kan een artistieke stap in onderwerp zijn of materiaalgebruik of formaat, maar bijvoorbeeld ook in de keuze voor een ander medium of in de samenwerking met een andere kunstenaar. De ruimte van het Kunstenlab is daarbij vertrekpunt van de vraag.

 

Opening

Tijdens de opening op 28 januari om 15.30 uur verzorgt collectief ‘Broken Toaster Records’ een optreden. Zij improviseren op de ruimte en de werken in de tentoonstelling. Van hun optreden blijft een residu in de tentoonstelling achter.

Ook te zien
…7 x 7 x 7 …’ in projectruimte en Kunstenlabsteeg

Ook de tentoonstelling ‘…7x7x7 …’ wordt geopend op 28 januari om15.30 uur. In deze tentoonstelling zijn de resultaten van het uitwisselingsproject van Deventer kunstenaars Willemien van Gurp en Jeanette Hoekstra te zien.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie