Summercamp Heino biedt opnieuw tijdelijk onderdak aan jonge minderjarige asielzoekers

Summercamp Heino gaat opnieuw tijdelijk fungeren als opvanglocatie. Het gaat om noodopvang voor kinderen tussen de 15 en 18 jaar oud. Zij verblijven zonder familie in Nederland. In de periode van 1 november 2023 tot 1 maart 2024 zijn voor deze jonge asielzoekers 130 opvangplekken beschikbaar.

De gemeente Olst-Wijhe organiseert de opvang in samenwerking met de Veiligheidsregio IJsselland, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Summercamp. Omdat Summercamp direct tegen het dorp Heino aanligt, trekken de Gemeente Raalte en de Gemeente Olst-Wijhe hierin samen op.

Waarnemend burgemeester Gemeente Raalte Arco Hofland:
“Mensen begrijpen heel goed, zeker met deze tijd van veel onrust in de wereld, dat je elkaar moet helpen. Als de keuze is een honderdtal jongeren in de winter in tentjes te laten verblijven, óf ze een nette locatie te bieden, dan beseffen we wel dat het ook heel mooi is voor deze jongeren dat ze een veilig onderkomen krijgen.”

Waarom opvang op Summercamp Heino?
Er zijn nog steeds dringend extra opvangplekken nodig in Nederland. Een grote groep kinderen en jongeren dreigt de komende maanden geen bed, bescherming of begeleiding te kunnen krijgen. Burgemeester van Mastrigt van gemeente Olst-Wijhe: “Vanuit de COA kwam de vraag eind van de zomer om opnieuw tijdelijke opvang aan te bieden. Allereerst hadden we bereidheid nodig van de locatiemanager van Summercamp. Die zei onmiddellijk ja en daar zijn we erg blij mee,” aldus burgemeester Van Mastrigt van de gemeente Olst-Wijhe. “We hebben een goede en leerzame ervaring gehad met opvang op deze locatie. Het is een nette locatie en biedt de jongeren ruimte en veiligheid. De samenwerking tussen de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte is ook erg goed verlopen.”

Locatie is er klaar voor
We moeten met elkaar er de schouders onder zetten, vindt Yvonne van Mastrigt
Gert Kelder van Summercamp Heino aarzelde geen moment toen hem werd gevraagd wederom medewerking te verlenen aan onderdak voor deze groep. “We zijn nu ook beter voorbereid dan de vorige keer. Wat ons betreft kunnen de kinderen vanaf 1 november komen. De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit Eritrea, Afghanistan en Syrië. Ook de vorige groep bestond voornamelijk uit deze nationaliteiten, en die mix verliep goed onderling,” aldus Gert.

Onrust
De burgemeesters hebben ook begrip voor eventuele onrust bij sommige inwoners van Heino. We nemen de aandachtspunten van het afgelopen jaar direct mee, zoals verlichting. Dat wordt direct in orde gemaakt.

Foto: Pexels – Merve Bozkurt

Geen blijvend asielzoekerscentrum
Hoewel de opvang goed geregeld is, zal het volgens Gemeente Raalte geen permanent asielzoekerscentrum worden. Dit heeft Gert Kelder, eigenaar van Summercamp Heino ook specifiek aangegeven. Gert aarzelde geen moment toen hem werd gevraagd wederom medewerking te verlenen aan onderdak voor deze groep. “We staan leeg in de winter dus als we kunnen helpen, dan doen we dat. We zijn nu ook beter voorbereid dan de vorige keer. We beginnen met opbouwen op 30 oktober. Wat ons betreft kunnen de kinderen vanaf 1 november komen. De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit Eritrea, Afghanistan en Syrië. Ook de vorige groep bestond voornamelijk uit deze nationaliteiten, en die mix verliep goed onderling,” aldus een positief gestemde Kelder.

Informatiebijeenkomst op 18 oktober
Op woensdag 18 oktober vindt er om 19.30 uur een bijeenkomst voor omwonenden en belangstellenden plaats. Deze bijeenkomst wordt op Summercamp gehouden. Het COA, burgemeester Yvonne van Mastrigt en wethouder Marcel Blind van de gemeente Olst-Wijhe, waarnemend burgemeester Arco Hofland en wethouder Gerria Toeter van de gemeente Raalte zijn hierbij aanwezig. Omwonenden in een straal van 500 meter van de ingang van Summercamp zijn per brief uitgenodigd. Andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Positieve verwachtingen
Omdat deze opvang succesvol is gebleken, verwacht het COA geen grote problemen, ook niet in de Heinose samenleving. Arco Hofland: “Maar we begrijpen heus dat het ook onrust geeft bij de inwoners. Maar we denken dat de Heinose samenleving dit goed aankan.”

Yvonne van Mastrigt voegt een ervaring toe vanuit Heino: “Het afgelopen jaar kregen we van inwoners uit Heino te horen dat er kinderen hielpen bij bladharken en bij het verhuizen van de kringloopwinkel. Maar we luisteren ook naar de zorgen die worden geuit vanuit de omgeving. We zijn na de vorige bijeenkomst ook naar mensen toe gegaan om het gesprek te voeren. Burgemeester Hofland voegt hieraan toe dat er blijvend wordt gemonitord en goed wordt gehandeld in samenspraak met de wijkagent, vooral als het gaat om veiligheid. Daarom nemen we de opmerkingen vanuit de vorige situatie ook mee, zoals verlichting.

Meer informatie Op www.olst-wijhe.nl/opvang-summercamp en www.raalte.nl/opvang-summercamp staat meer informatie over de tijdelijke noodopvang.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer