Subsidieregeling voor aanleg nieuwe bossen

Grondeigenaren in Overijssel die bos aan willen aanleggen kunnen gebruik maken van de nieuwe subsidieregeling ‘Meer bos in Overijssel’. Er is budget voor 150 hectare nieuw bos. De kosten voor het inrichtingsplan, plantmateriaal en aanleg worden met de subsidie vergoed. Dat geldt ook voor de waardevermindering van grond. De provincie heeft voorkeursgebieden aangewezen voor nieuwe bos. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet het perceel in een voorkeursgebied liggen.

Geïnteresseerde grondeigenaren moeten, voordat ze een subsidieaanvraag in dienen, eerst een pre-toets door de provincie laten uitvoeren op basis van kadastrale informatie, oppervlakte en type bos. Daarmee wordt bepaald of het past in de regeling en het ook zin heeft om een aanvraag in te dienen.

3.900 hectare nieuw bos

Met de subsidieregeling zet Overijssel nieuwe stappen in het aanleggen van bos, houtwallen en erfbos in het kader van haar bossenstrategie. Rijk en de provincies hebben in 2020 een bossenstrategie gemaakt. Binnen tien jaar moet dat in Nederland 37.000 hectare extra bos opleveren; dat is tien procent meer bomen.

GS van Overijssel heeft op 5 juli 2022 de bossenstrategie vast gesteld. Gelijktijdig heeft GS besloten om de aanleg van 110 hectare bos op te starten. Deze komen bovenop de eerste 60 hectare nieuw bos waar vorig jaar al een besluit over viel. In het komend plantseizoen 2022-2023 worden van deze 60 hectares de eerste hectares bos geplant.

In 2030 moet dat in Overijssel leiden tot 3.900 hectare extra bosgebied. Een deel daarvan, 1.400 hectare, is compensatie voor de kap van bomen in Natura 2000-gebieden.

Foto: Archief

Ontspannen en recreëren

“Met de subsidieregeling stellen we grondeigenaren die bos willen aanleggen in staat om dat ook echt te doen”, zegt gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. “De komende jaren zien inwoners van Overijssel dat er nieuwe bomen bijkomen. Dat is goed voor de natuur in de provincie maar ook voor de aanpak van de klimaatverandering door vastlegging van CO2. Ook is bos belangrijk voor ons welzijn. Veel inwoners genieten van een mooi landschap met bos en bomen waar ze kunnen ontspannen en recreëren.”

‘Iedereen een boom’

In Overijssel liep al wat langer de campagne ‘Iedereen een Boom’. Deze campagne heeft als doel om 1,1 miljoen extra bomen te planten. Ook deze campagne is onderdeel van de bossenstrategie. Meer informatie is te vinden op: Bossenstrategie – Provincie Overijssel

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer