Stratencircuit Luttenbergring: ”Mooiste bochten van Nederland”

Liefhebbers van historie, motors en de bijbehorende geuren kunnen dit weekend hun hart ophalen. Zaterdag 1 juli vindt namelijk voor de 5e keer de Classic Race Demonstratie Luttenbergring plaats op het stratencircuit Luttenbergring. Voorzitter Jeroen van Beek spreekt met veel enthousiasme over het evenement, de mooiste bochten van Nederland en het standbeeld dat vrijdagavond wordt onthuld.

”Wat het motorrijden op de Luttenbergring zo mooi maakt, heeft te maken met een combi van redenen”, begint Jeroen. ”Je hebt de historie; de Luttenbergring bestaat al sinds 1970. Met name in de jaren ’70 en ’80 hebben er races met grote namen plaatsgevonden die wereldwijd bekend zijn in motorracekringen. Coureurs die vroeger het geld niet hadden voor een motor en er nu wel eentje hebben, willen heel graag eens rijden waar zij hun helden hebben zien rijden. De Luttenbergring is daarnaast één van de weinige, dan wel niet de enige demonstratie, die nog op een origineel stratencircuit plaatsvindt. Andere demo’s, waar er veel van zijn in Nederland, zijn vaak terug te vinden op industrieterreinen of andere banen die vanwege de ruimte gekozen zijn.

Mooiste bochten van Nederland
Naast de historie, zijn ook de bochten een belangrijk onderdeel van de pracht van het circuit. Jeroen legt uit: ”Normaal gesproken zijn de bochten op het circuit gedurende het hele jaar verboden voor motorrijders, omdat zij hier vroeger al zo hard mogelijk doorheen probeerden te gaan. De bochten liggen onder een hellingshoek erin, waardoor je heel veel grip hebt en als motorrijder in de bocht gedrukt wordt.” Om het makkelijk uit te leggen noemt Jeroen het ook wel ‘kombochten’. ”Naast de baan heb je tijdens het rijden ook nog een hartstikke mooi uitzicht”, vertelt Jeroen verder. ”Het is dus een combi van de historie, hoe de bochten in de baan liggen en de omgeving wat het een bijzonder plekje maakt. We noemen het ook wel de mooiste bochten van Nederland. Dat roepen we overal te pas en te onpas en we worden eigenlijk ook heel weinig tegengesproken.”

Motorrijders in actie op de Luttenbergring

Standbeeld
De organisatie viert hun eerste lustrum, aangezien dit de vijfde editie van het evenement zal worden. Om dit te vieren, iets wat het team eigenlijk al in coronatijd had willen doen, wordt er aandacht geschonken aan ruim 50 jaar motorsporthistorie: ”Dit doen we onder andere aan de hand van een onthulling van een standbeeld dat deze vrijdag plaatsvindt aan de baan om 19:30 uur”, maakt de voorzitter duidelijk. ”Het standbeeld wordt onthuld door Theo Bult uit Lonneker, winnaar eerste 350CC/500CC race in 1970, Barry Veneman uit Dalfsen, winnaar van de laatste ONK Supersport 600 race in 2006, en Geert Hannink, oud-voorzitter van de RAM, de voormalige organisator van de Raalte Races. Het beeld is een afbeelding van een motorrijder met de omtrek van het circuit. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.”

Motorsporthistorie
Wanneer Jeroen van Beek terugblikt op het mooiste uit ruim 50 jaar motorsporthistorie, zelf was hij 4 jaar in de hoogtijdagen, benoemt hij vooral de samenwerking vanuit het hele dorp om de historie in stand te houden: ”Het hele dorp kent de geschiedenis en onder andere daarom helpen ze mee. Het hoogtepunt is voor ons dan ook dat we zo verschrikkelijk veel medewerking krijgen van iedereen, zoals boeren, vrijwilligers en buren. De verbondenheid binnen het dorp met dit evenement maakt het allemaal mogelijk en dat komt allemaal weer door de historie.”

Bezoekersaantal
In de jaren ’80 kwamen er volgens de Luttenberger wel 35.000 duizend mensen op het evenement af: ”Tegenwoordig is 10% van dat aantal al hartstikke mooi, aangezien we meestal rond de 2.000 bezoekers zitten. Het evenement is van achterin september verhuisd naar juli, vanwege de betere weersomstandigheden. Nu lijkt het erop dat we toch nog een buitje gaan krijgen, maar we hopen dat het meevalt. Daar doen we regendansjes voor”, grapt Jeroen. ”Het zou mooi zijn als het droog weer wordt, zodat het ook nog even wat veiliger is. We willen graag een editie met mooi weer, veel bezoekers en weinig incidenten, maar dat wil elke organisator natuurlijk.”


Klik hier voor meer informatie over de 5e editie van de Classic Race Demonstratie Luttenbergring en tickets.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer