Steun in de rug voor dorpshuizen door extra ronde Sociale Hypotheek

Bron: Provincie Overijssel, Gepubliceerd op 9 november 2022

Dorpshuizen, wijkcentra en kulturhusen zijn belangrijke sociale ontmoetingsplekken in wijken en buurten in Overijssel. Deze en andere accommodaties met meerdere (sociale) functies onder één dak zijn plekken waar goede ideeën ontstaan voor een aantrekkelijke en sociale leefomgeving. Door de corona effecten, inflatie en energieprijzen staan de multifunctionele accommodaties voor veel uitdagingen.

De provincie Overijssel geeft hen een steun in de rug met het openen van een extra ronde van de Sociale Hypotheek. Een uniek concept waarbij bijvoorbeeld een dorpshuis een ‘hypotheek’ van maximaal € 5.000 kan aanvragen om te investeren in bijvoorbeeld het energiezuiniger maken van de accommodatie of het verbeteren van de programmering. Aanvragen voor de Sociale Hypotheek kunnen tot 23 december 2022 ingediend worden via: www.overijssel.nl/socialehypotheek(verwijst naar een andere website).

De sociale hypotheek is af te lossen met vrijwillige inzet door bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe activiteiten in het algemeen belang van de buurt. “Dat versterkt de functie van de ontmoetingsplek én activeert mensen”, aldus gedeputeerde Roy de Witte, portefeuillehouder voor Leefbaar Platteland, Cultuur en Sociale Kwaliteit in Overijssel.

De 70 sociale hypotheken die tot nu toe zijn verstrekt, hebben ruim 50.000 extra ingezette vrijwilligersuren in en rond dorpshuizen, wijkcentra, kulturhusen en multifunctionele accommodaties opgeleverd. Omgezet naar betaalde arbeid is dat zo’n € 1,5 miljoen. Daarmee is al een verdubbeling bereikt van het totale budget van € 750.000 dat vanuit de Sociale Hypotheek tot nu toe is verstrekt. Dat onderstreept nog eens de waarde van vrijwillige inzet in de Overijsselse samenleving.

Extra inzet op energiebesparing

Naast de Sociale Hypotheek heeft de provincie Overijssel voor het bedrijfsleven, verenigingen en (culturele) instellingen ook extra subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen beschikbaar. Hiermee ondersteunt en stimuleert de provincie de verduurzamingsacties van deze organisaties om de energierekening zo snel mogelijk omlaag te brengen.

Via de volgende link kunnen ondernemers, verenigingen en (culturele) instellingen een aanvraag indienen voor de subsidies: www.nieuweenergieoverijssel.nl/investeren-om-te-besparen/

Aanstaande vrijdagochtend zijn de medewerkers van de Provincie Overijssel in Heeten met een kennissessie over de sociale hypotheek. 

Betrokkenenen van sociale ontmoetingsplekken, bestuurders, vrijwilligers of medewerkers van gemeenten op dit thema zijn van harte welkom om mee te denken en inspiratie op te doen. Tijdens twee workshoprondes krijg je niet alleen inspiratie, je gaat ook zelf direct aan de slag. Hoe bespaar je energie? Waar moet je opletten in je eigen begroting? Hoe maak je bijeenkomst voor iedereen? Jij mag kiezen waar je mee aan de slag wilt.

Programma

09:30 Inloop
09:45 Welkom door gedeputeerde Roy de Witte
10:00 Start workshopronde 1
11:00 Start workshopronde 2
12:00 Netwerklunch
13:00 Einde programma

De workshops

Laat je inspireren en ga direct aan de slag in jouw ontmoetingsplek.  

  • Iedereen betrokken bij het dorpshuis #hoedan. Inspiratie om het eens anders aan te pakken
  • Aan de slag met energie besparen, alles wat je vandaag doet helpt. Inspiratie en concrete voorbeelden
  • De sociale hypotheek; Extra activiteiten brengen meer dan een leuke middag
  • De basis op orde, concreet advies over de financiële knoppen om aan te draaien.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,017VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer