-0.4 C
Deventer
vrijdag, december 3, 2021

Spaanse branie: Havermelk

Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.

Een tijdje gelezen stuitte ik bij toeval op een column van een mevrouw die Amsterdam recent inruilde voor Overijssel. Het was haar zwaar gevallen. Het arme mens besloot de met afstand grootste stad van het land in te ruilen voor een dorp aan de rand van het bos. Vervolgens beklaagde ze zich over een mensonterende ontbering. De lokale buurtsuper verkocht geen… havermelk. Het siert mevrouw dat ze de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties niet heeft ingelicht.

Het is geen satire: havermelk is in het moderne Amsterdam heel snel heel populair geworden. Tien jaar geleden had niemand ervan gehoord, nu zweren hele volksstammen erbij. Ik turfde op Station Zuid (de trein was uitgevallen en ik had echt niks te doen, vergeef me) in een kwartier zeker twee handen vol pendelaars die er specifiek om vroegen in hun koffie. Moeten die mensen helemaal zelf weten, natuurlijk. Niets zo vermoeiend als een discussie om wat mensen eten. Da’s niet alleen een lobby uit vegetarische/veganistische hoek. De misdaadverslaggever van de Telegraaf meende een paar jaar geleden een Twitterfoto van zijn barbecue met twee grote stukken rundvlees te moeten voorzien van het bijschrift dat wie geen vlees at, een lul is.

het vinden van een woning in Deventer is nog niet zo eenvoudig. Willen we die ontwikkeling echt nog verergeren?

Terug naar de havermelk. De dorpen in het bos ken ik niet, maar als inwoner van Deventer is het een tamelijk bespottelijk euvel. Ik woon boven een gigantische Albert Heijn en een fikse Lidl. Zelf drink ik m’n koffie zwart, maar wie een excentrieke koffievoorkeur heeft, die hoeft nergens bang voor te zijn. De Appie is open van maandag tot en met zondag, van 8:00 tot 22:00. Nee, over het winkelaanbod in heel Deventer valt niet te klagen. De Jumbo op het Boreelplein is denk ik de mooiste supermarkt die ik ooit in Nederland heb gezien. En dan heb je het nog niet gezien. Mán, wat is de Walstraat mooi, en de straatjes tussen de Brink en het Grote Kerkhof zitten vol mooie zaakjes. Ik ben bang dat het centrum van Deventer meer mooie boekwinkels heeft dan dat van Amsterdam, pijn als het me doet om die conclusie te trekken. Waarschijnlijk een kwestie van lagere huren.

Natuurlijk snap ik dat het voor havermelkmevrouw (ze heet Jettie) even wennen was. Amsterdam of een dorpje aan het bos in Overijssel, we nemen voor het gemak Holten, dat is een wereld van verschil. Maar hoezo die verbazing? Laat het hoe dan ook geen reden zijn om de zaak nog verder uit te vergroten. De middle of nowhere bestaat wellicht op het Franse platteland, maar niet in Nederland, laat staan in Overijssel, met zowel rustige dorpen aan het bos als levendige steden. Doen alsof de Randstad alles is en alles eromheen een soort dorre, van beschaving verstoken vlakte, dat is voor niemand goed. Als alle jonge mensen in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht gaan wonen, is er daar onvoldoende plek en hier onvoldoende reuring. Hetzelfde geldt ook op lokaal niveau: het vinden van een woning in Deventer is nog niet zo eenvoudig. Willen we die ontwikkeling echt nog verergeren? Laten we de verschillen dus fair benoemen, maar niet uitvergroten.

Jettie, als je dit leest, wees welkom. Ik laat je met plezier zien hoe mooi het hier is, en daarna zet ik koffie voor ons. Ik weet al wat je erin hebt.

Wie is Jan Willem Spaans?

Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent van Amsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!

Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!

Als je toch bezig bent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

812FansLike
1,910VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer