SP vindt dat Huurdersvereniging Salland aan de bak moet

Doet Huurdersvereniging Salland nog wel waar ze voor opgericht is: opkomen voor huurders in Salland? SP Raalte en Olst-Wijhe betwijfelt dat. “We hebben veel huurders gesproken en krijgen niet de indruk dat die met hun zorgen terecht kunnen bij de huurdersvereniging.

Door Lenka Pitrmanova

De SP wil dat de huren in Salland bevroren worden. Al helemaal in coronatijd, maar ook los daarvan. Als wij huurders praten krijgen we dit soort verhalen te horen: De alleenstaande Miriam, moeder van drie kinderen, werkend in de thuiszorg, ziet iedere huurstijging met angst en beven tegemoet. De gepensioneerde Hans constateert dat bijna hele zijn AOW naar de huur gaat. De 68-jarige Inge wil graag naar een kleinere woning verhuizen, maar de huur van 700 euro kan ze niet opbrengen. Huurders vragen zich af waar dit stopt. Hoe hoog zijn de huren over paar jaar en kunnen ze die nog betalen? De huren rijzen de pan uit en voor degenen die geen huursubsidie ontvangen en in een huurwoning verblijven, is de huur een steeds grotere last geworden. Dat bleek ook uit gesprekken die SP Raalte en Olst-Wijhe met meer dan 150 huurders voerde.

Veel mensen die we spreken vragen zich af waarom de Huurdersvereniging Salland niets van zich laat horen. Op hun website staat dat ze er voor huurders en woningzoekenden zijn. Ze kunnen een passend advies geven, maar ook bemiddelen tussen huurder, gemeenten en Salland Wonen. Maar geen enkele huurder die we spraken wist hoe en wanneer deze inspanningen echt geleverd werden. Huurders die wij spraken zijn het vertrouwen in de vereniging kwijt, ze zeggen hun lidmaatschap op. Sommigen wantrouwen de vereniging, omdat hun kantoor in het gebouw van Salland Wonen gevestigd is.

Wij als SP willen graag met hen in gesprek, zoeken ook al vier weken lang contact, maar dat lukt al maar niet. Jammer, want huurders willen actie zien. En wij willen best samen met hen een sterk front vormen, richting de woningstichting. Want zoals het nu is lacht de directie van Salland Wonen in haar vuistje. Die zitten straks weer aan tafel met de huurdersvereniging als gesprekspartner voor de prestatieafspraken voor het woonbeleid van 2021. Ze hebben dus zeker invloed!”

“Het is tijd dat de huurders zich gaan roeren en hun wensen rondom wonen in de huursector kenbaar maken aan het bestuur van de vereniging, zodat hun stem luid en duidelijk gehoord wordt bij het maken van  prestatieafspraken. Die mogelijkheid hebben ze en daar moeten ze gebruik van maken! Met vertrouwen in de huurdersvereniging! De SP wil dit proces graag begeleiden en ondersteunen.

(De redactie heeft de Huurdersvereniging niet kunnen bereiken. We nodigen ze uiteraard uit te reageren.)

Het bericht SP vindt dat Huurdersvereniging Salland aan de bak moet verscheen eerst op Opinie in Salland.

1 Comment

Geef een reactie