Salland deze week: Nooit meer zaken doen met Keolis

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag

Busvervoerder Keolis heeft gelogen in een aanbesteding voor openbaar vervoer. De directie biedt nu excuses aan en hoopt op die manier alsnog gewoon de aanbesteding te krijgen. Zou een celstraf net beter zijn? Of is dat niet bedoeld voor witte boorden-criminelen.

De aanbesteding gaat over het busvervoer voor een flink deel van Overijssel en Gelderland. En heeft een waarde van 900 miljoen euro. Een van de voorwaarden is dat de bussen allemaal elektrisch moeten zijn per de ingang van december dit jaar. Andere partijen konden dat niet waarmaken. Die hadden busbouwers gevraagd naar de mogelijkheden, maar geen fabrikant durfde garantie te geven dat de bussen op tijd klaar waren. De Chinese busbouwer van Keolis ook niet, maar in de aanbesteding loog Keolis daarover en dus kreeg ze de opdracht.

Tivoli
Dat doet denken aan Tivoli en het motormuseum in Raalte. Raalter horeca had bij de gemeente gevraagd of er ook een bruiloftszaal of eventueel een hotel bijgebouwd mocht worden. Nee, dat was niet mogelijk. Dus trokken ondernemers zich terug in de verkoopwedstrijd. De partij die wél kocht ging doodleuk wél die verboden zaken bouwen en kreeg er nog vergunning voor ook. Raalte stak daarmee een dolk in de rug van de eigen horeca. ROC Landstede heeft destijds de wethouder nog gered door op papier een samenwerking tussen Tivoli en Landstede aan te gaan voor kantinezaken, een werkelijkheid die nooit verder dan op papier kwam, liet de destijds directeur van Landstede weten.

Keolis heeft haar excuus aangeboden en zegt dat de misleiding niet zo heel groot is. Maar daar gaat Keolis niet over. De tijd dat daders hun eigen straf mogen bepalen, die moet nog komen. Hoewel… hoe witter je boord is, hoe meer invloed je kunt uitoefenen op die dingen. Bij Action word je al ontslagen als je een tasje van drie cent meeneemt. Bij de Belastingdienst blijf je gewoon zitten als je discrimineert. En als je minister van Defensie bent, mag je liegen over bommen die burgers doodden.

Ja, maar anders kost dat banen, klaagt Keolis nu ach en wee. Nou, dat valt nog te bezien. Het zal banen kosten bij Keolis, maar de maatschappij die straks in plaats van Keolis het busvervoer gaat verzorgen, die neemt die bij Keolis ontslagen chauffeurs zo weer aan. Dat gaat al jaren zo, want door die absurde openbare aanbestedingen rijdt er iedere keer een andere vervoerder de bus van Raalte naar Deventer, de chauffeur is steeds dezelfde. Die moet alleen maar een ander pakje aan naar zijn werk (en is vanwege de baanwissel al zijn opgebouwde rechten kwijt).

Als je liegt voor bijna een miljard, dan zou de rechter daar toch een uitspraak over moeten

doen. En overheden moeten nooit, maar dan ook nooit meer zaken doen met die partij!

Dat dat betekent dat er in december geen elektrische bussen gaan rijden overal in Salland, dan zij dat maar zo. Ook dat zal allemaal best wel meevallen. Want die Chinese fabriek is heus al wel aan het bouwen geslagen. Die bussen komen heus snel deze kant.

Toch?

Het bericht Salland deze week: Nooit meer zaken doen met Keolis verscheen eerst op Opinie in Salland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie