Opvang Oekraïense vluchtelingen in Nederland bereikt grens: hoe zit het in Salland?

Uit recente cijfers is duidelijk geworden dat de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland zijn grens heeft bereikt. 99% van de plekken in Nederland is bezet en het is nodig dat overal in Nederland naar nieuwe locaties wordt gezocht. Hoe ziet de opvang van Oekraïense vluchtelingen er in Salland uit?

Al geruime tijd worden Oekraïense vluchtelingen op verschillende plekken in Salland opgevangen. In Deventer bijna 400 verspreid over vier locaties. Maarten Jan Stuurman, gemeentewoordvoerder van Deventer: ”We hebben een bepaalde capaciteit en de Veiligheidsregio moet in samenwerking met de gemeentes zoeken naar geschikte locaties. Op dit moment zitten we vrij exact op het aantal wat er van ons verwacht wordt, maar het zou goed kunnen dat er in de toekomst extra locaties bijkomen.”

98% vol
De opvang van vluchtelingen gaat goed, maar zit volgens Stuurman in Deventer wel tot 98% vol: ”Dit kan eigenlijk nooit 100% zijn, omdat er soms bijvoorbeeld een driepersoonskamer vrijkomt voor een echtpaar. Je gaat hier dan niet iemand bijzetten, maar we proberen de ruimte wel zo efficiënt mogelijk te verdelen.”

Alle huisjes vol
Ook in Nieuw Heeten worden vluchtelingen opgevangen. Bijvoorbeeld bij Vakantiepark Sallandshoeve. Locatiemanager Sabine Mijsters vertelt over de situatie op dit moment: ”De huisjes die wij hebben, zitten allemaal vol. Er kunnen dus geen vluchtelingen meer bij. Omdat er niemand meer bij kan, heb ik dus ook geen last van de aanvraag. Op de vraag of wij nog plek hebben, is ‘nee’ namelijk ook een antwoord.”

Geen vluchtelingenresort
”Er worden 96 vluchtelingen opgevangen en wij hebben 100 bedden. De vier bedden die overblijven, kunnen overigens niet bezet worden”, legt Sabine uit. ”Daarnaast is het een vakantiepark en moet het nog steeds deze uitstraling hebben, in plaats van een vluchtelingenresort. Het begon anderhalf jaar geleden met vier huisjes en beetje bij beetje zijn het er 22 geworden.”

Zelfredzaam maken
”De opvang, die uit gezinnen bestaat, ervaren wij op dit moment prima. Vorige week is bekend geworden dat de vluchtelingen tot 2025 mogen blijven. Naast het bieden van plek is ons streven om hen zelfredzaam te maken.” Het Vakantiepark doet dit door ze tot op zekere hoogte te helpen met bepaalde zaken. Sabine vertelt: ”Er kwam net nog een meisje naar mij toe met haar hond die een vaccinatieprik moest hebben. Ik liet haar op internet de dichtstbijzijnde dierenarts zien en de rest regelde ze helemaal zelf.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer