Opnieuw relevant: Oxycom levert efficiënte ventilatie om aerosolen af te voeren

Oxycom uit Raalte was wereldwijd al toonaangevend met een airco-systeem dat maximaal werkt met een minimaal energieverbruik. Door corona wordt het Raalter ventilatiesysteem nog essentiëler: het koelt met 100% verse buitenlucht.

We plaatsten dit artikel al een maand geleden, toen ventilatie imn Nederland nog niet gezien werd als een superspreader. Maar inmiddels is wereldwijd een groep specialisten de alarmbellen gaan rinkelen. Maurice de Hond pleit voor een Deltaplan Ventilatie. Opnieuw relevant dus.

Het wordt steeds meer duidelijk dat de coronabesmetting zich vooral binnen afspeelt en dan vooral in ruimtes waar mensen langer verblijven. Bijvoorbeeld in een verpleegtehuis, restaurant, café, kerk of school. Onderzoek toont aan dat aerosolen hier een belangrijke rol in spelen. Deze zogenaamde aerosolen komen vrij van diep uit de longen, die kleine deeltjes lijken niet neer te dwarrelen omdat ze te licht zijn voor de zwaartekracht en daarbij komt dat conventionele airco-systemen de lucht niet goed afvoeren.

Hans Reinders van Oxycom: “Aerosolen kun je gewoon zien, in de winter als het vriest en je adem uitblaast zie je een wolkje – minuscule kleine vochtdruppeltjes – dat zijn aerosolen. Deze adem je 24/7 uit. Het leuke is dat je ze gewoon weg kan ventileren!”

Prof. Dr. Daniel Bonn (UvA) denkt dat het weg ventileren van aerosolen nog wel eens minstens zo belangrijk kan zijn als voortdurend handen wassen en de 1,5 meter afstand. Meer virologen en wetenschappers sluiten zich hier bij aan. Bonn: “Het coronavirus kan zich onder andere verspreiden via de lucht. Hiermee gingen we ervanuit dat “grote druppels” de boosdoeners waren, die snel en niet ver van je nies of hoest op de grond vallen. Hiervoor is de 1,5 meter van kracht.

Echter blijkt uit onderzoeken dat er ook “kleine druppels” zijn, de zogenaamde aerosolen, die een bijdrage leveren aan het verspreiden van het coronavirus. Indien een persoon besmet is kan deze besmette aerosolen met ademhalen verspreiden. Aerosolen blijven veel langer in de lucht hangen door dat ze klein en licht zijn. In een dichte ruimte kunnen deze aerosolen wel 10 minuten blijven hangen en actief blijven. Ventilatie kan dus wel eens een veel belangrijkere factor zijn dan dat we tot nu toe hebben aangenomen.

Innovatieve technologie Oxycom
Oxycom uit Raalte is wereldwijd toonaangevend in indirect/direct adiabatische koeling met maximale ventilatie. De technologie van Oxycom is bekend om het duurzaam koelen, warmte terugwinnen en verwarmen. Daarbij gebruikt Oxycom tot 90% minder energie dan conventionele airconditioning. Hans Reinders: “Dit gebeurt op basis van maximale ventilatie (100% verse buitenlucht), wat in deze tijd en in de toekomst ontzettend belangrijk gaat zijn. Dit in tegenstelling tot de conventionele airconditioners, die om energie te besparen voornamelijk recirculeren en slechts een beperkte hoeveelheid verse lucht toevoegen. Kortom, een natuurlijke en energiezuinige oplossing die in tijden van corona en in de toekomst nog wel eens heel belangrijk kan gaan worden.

Het bericht Opnieuw relevant: Oxycom levert efficiënte ventilatie om aerosolen af te voeren verscheen eerst op Opinie in Salland.

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie