Opnieuw noodopvang op locatie Summercamp voor jonge vluchtelingen, zorgen overheersen

Op Summercamp Heino worden deze winter opnieuw asielzoekers opgevangen.
De woordvoerder van de gemeente Olst-Wijhe laat weten dat het deze keer niet om mensen uit Oekraïne gaat maar minderjarige asielzoekers uit Syrië en Eritrea. Zij verblijven zonder familie in Nederland. Van 3 november tot 18 maart zijn voor deze jonge asielzoekers maximaal 150 opvangplekken beschikbaar.

Het Summercamp ligt binnen de gemeentegrenzen van Olst-Wijhe. Deze gemeente organiseert de opvang in samenwerking met de Veiligheidsregio IJsselland, het COA en Summercamp. Omdat Summercamp direct tegen het dorp Heino aanligt, is er een nauwe samenwerking met de gemeente Raalte.

Eerder deze maand riep staatssecretaris Van der Burg gemeenten op om voor de jaarwisseling 1.700 extra opvangplekken voor minderjarige asielzoekers te bieden. Deze tijdelijk opvang draagt hieraan bij. Summercamp is als locatie geschikt om kinderen op te vangen. Verspreid over het park staan verschillende groepshuizen waar ze gaan verblijven. Het COA zorgt voor de noodzakelijke begeleiding van deze kinderen.

Summercamp goede opvanglocatie

Burgemeester Yvonne van Mastrigt van Olst-Wijhe: “Als gemeentebestuur vinden we het belangrijk om deze kwetsbare kinderen die huis en haard verlaten hebben op te vangen. Gelukkig kunnen wij met de locatie Summercamp een goede opvang bieden.”

“We gaan er alles aan doen om de opvang op een goede manier te laten verlopen”, aldus burgemeester Martijn Dadema van de gemeente Raalte. “Voor deze jonge mensen, maar ook voor de omgeving. Ik zou het mooi vinden als we ze, ondanks de omstandigheden waar ze inzitten, samen een fijne plek kunnen bieden.”

Afgelopen voorjaar diende Summercamp ook als opvanglocatie, destijds voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er was plaats voor maximaal 900 vluchtelingen. Uiteindelijk verbleven er toen zo’n 500 mensen uit Oekraïne voor een periode van twee weken. Nu is gekozen voor een lager aantal op te vangen mensen. De gemeente Olst-Wijhe en de gemeente Raalte hebben hiertoe besloten omdat het om minderjarige mensen gaat die alle aandacht en rust nodig hebben.

Bewonersbijeenkomst

Op dinsdag 1 november is er op het Summercamp een bijeenkomst voor belangstellenden. Het COA, burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Olst-Wijhe en burgemeester Martijn Dadema van de gemeente Raalte zijn hierbij aanwezig. De gemeente Olst-Wijhe geeft aan dat zo’n 20 omwonenden per brief zijn uitgenodigd.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer