Onderhoud aan N337 tussen Wijhe en Zwolle vanaf 20 november

De provincie Overijssel vanaf 20 november starten met werkzaamheden aan de N337 Wijhe-Zwolle. Het project zal duren tot eind februari 2024. Er wordt gewerkt aan de parallelweg en aan de hoofdrijbaan.

De provinciale weg over de dijk tussen Wijhe en Zwolle zal in drie fases onder handen worden genomen. Naast een veilige fietsstraat langs de dijk zal er ook een brug worden vervangen en zal de spoorwegovergang onderdeel zijn van het onderhoudsplan.

Visualistie N337 Olst, ter hoogte van de Veerweg – Beeld: Provincie Overijssel

Parallelweg wordt fietsstraat
De provincie wil het fietsgebruik stimuleren: “Daarom zorgen we voor een goede en veilige infrastructuur voor fietsers, ook buiten de bebouwde kom”, aldus de woordvoerder van de gemeente. Om die reden wordt de parallelweg naast de N337 vervangen door een fietsstraat. Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop ook ander verkeer is toegestaan: “Dat heeft veel voordelen voor de verkeersveiligheid en een vlotte doorstroming. Ook vergroot het de leefbaarheid van de omgeving.” De fietsstraat blijft toegankelijk voor al het verkeer. Voetgangers, fietsers, (vracht)auto’s en landbouwvoertuigen mogen er dus ook gebruik van maken. 

De rode lijn getrokken over de N337 geeft het werkgebied weer.
Foto: Google Maps

Planning en fasering
De werkzaamheden aan de parallelweg beginnen op 20 november aanstaande. Het gaat om het wegvak tussen hectometerpaal 20,0 (bij dijkopgang tegenover het Tichelpad, bij de de parkeerplaats aan de dijk) en hectometerpaal 25,7 (bij het kruising van de Zuthemerweg bij Harculo). “Er is bewust gekozen voor deze periode van het jaar omdat er dan minder fietsers en landbouwverkeer van de weg gebruik maken”, aldus de gemeente woordvoerder.

Visualisatie N337 Den Nul, ter hoogte van de Holstweg – Beeld: Provincie Overijssel

Planning werkzaamheden
De planning en fasering van de werkzaamheden aan de parallelweg zien er als volgt uit:

1. Herxen – Wijhe: 20 november tot en met 22 december
2. Windesheim – Herxen: januari-februari 2024
3. Zuthemerweg – Windesheim: 20 november tot en met 22 december

De exacte planning is afhankelijk van o.a. de weersomstandigheden.

Vervanging brug over de Zandwetering, hoofdrijbaan weekend dicht
In het weekend van 8, 9 en 10 december 2023 vervangt de provincie de brug over de Zandwetering op de hoofdrijbaan van de N337, ter hoogte van de spoorwegovergang. “De brug is aan het einde van zijn levensduur”, aldus de woordvoerder. Deze werkzaamheden worden overdag en ‘s nachts (24 uur per dag) uitgevoerd (van vrijdagavond tot maandagochtend). “Dat weekend is de hoofdrijbaan van de N337 afgesloten voor alle verkeer. De nachtelijke werkzaamheden kunnen geluidshinder veroorzaken. Als het weer of de sloop van de oude brug tegenzit, kunnen deze werkzaamheden nog met een week worden uitgesteld”, zo meldt de gemeente Olst-Wijhe. 

Links: Visualisaties van de N337 parallelweg als fietsstraat bij de Zuthemerweg
Rechts: Visualisatie van de N337 parallelweg als fietsstraat bij Het Anem
Beeld: Provincie Overijssel

Hinder en beperkte bereikbaarheid
De werkzaamheden zorgen voor hinder en beperkte bereikbaarheid. De woningen en percelen langs de parallelweg zijn tijdens de werkzaamheden minder goed bereikbaar als gevolg van verkeersomleidingen voor fietsers, automobilisten en landbouwverkeer. In de omgeving worden omleidingsroutes met borden aangegeven.

Landbouwverkeer rijdt tijdens de werkzaamheden waar nodig over de hoofdrijbaan van de N337. Tijdens de werkzaamheden aan de parallelweg geldt daarom op de hoofdrijbaan waar nodig een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Fietsers vanuit de woonkernen Windesheim en Herxen kunnen het beste de omleidingsroute via de Fabrieksweg en Tichelpad richting Zwolle en Wijhe nemen.

Archieffoto werkzaamheden overweg, foto: Robert Jan Leerink

Nachtelijke werkzaamheden bij spoorwegovergang
De werkzaamheden aan de parallelweg bij de spoorwegovergang N337 kunnen alleen ’s nachts uitgevoerd worden tijdens treinvrije uren op het spoortraject Zwolle-Deventer. Deze nachtelijke werkzaamheden kunnen geluidshinder veroorzaken.

Hoofdfoto / archieffoto bovenaan artikel: Peter Denekamp
Bronnen: Gemeente Olst-Wijhe en Provincie Overijssel

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer