OM eist celstraf voor veroorzaken verkeersongeval A1 Bathmen met zwaargewonden tot gevolg

Het Openbaar Ministerie eist acht maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, en een ontzegging van de rijbevoegdheid van drie jaar tegen een 32-jarige man uit Soest. Op 23 april vorig jaar veroorzaakte hij op de A1 ter hoogte van Bathmen een zwaar verkeersongeluk en reed vervolgens door.

Met zijn Range Rover Sport reed hij tegen een busje aan. Dat busje sloeg over de kop; de inzittenden, op weg naar hun vakantieadres, raakten daarbij zwaargewond, de berm van de snelweg raakte bezaaid met de vakantiespullen van het stel. De verdachte reed vervolgens door.

Slingerbewegingen op hoge snelheid
Rond zeven uur die bewuste ochtend zagen andere weggebruikers, zo blijkt later uit verklaringen, de Soestenaar met hoge snelheid slingerbewegingen over de snelweg maken, waarbij een aantal aanrijdingen ternauwernood kon worden voorkomen. Ook belandde verdachte op de vluchtstrook. Even later zagen de getuigen de gevolgen van het ongeval.

Onder invloed
De verdachte reed dus door, om drie uur later in Duitsland een tweede verkeersongeval te veroorzaken. Daar werd hij aangehouden. Uit het proces-verbaal van dat incident bleek dat de verdachte onder invloed van alcohol reed.

Niets herinneren
De politie in Nederland ging in eerste instantie uit van een eenzijdig ongeval, maar er bleken dashcambeelden te zijn waarop de aanrijding te zien was. Pas nadat in een opsporingsprogramma de beelden van het ongeluk werden uitgezonden, kon de man uit Soest worden aangehouden voor het ongeluk op de A1. Terwijl hij over het ongeval in Duitsland helder verklaren kon, stelde verdachte dat hij zich van de aanrijding op de A1 juist niets kon herinneren.

Heeft zich niet om de zwaargewonde slachtoffers bekommerd
Het OM rekent het handelen de Soestenaar echter zwaar aan. De officier van justitie vandaag in het requisitoir voor de rechtbank in Zwolle: “Hij heeft de auto van slachtoffers letterlijk van de weg afgereden. Nadat het ongeval had plaatsgevonden, heeft verdachte zich verder niet om de zwaargewonde slachtoffers bekommerd, maar is hij doorgereden en heeft hij in Duitsland het volgende verkeersongeval veroorzaakt.”

Zwaarste vorm van schuld
Het OM acht, omdat verdachte te hard reed, alcohol op had, geen voorrang verleende en over de vluchtstrook reed, roekeloosheid (de zwaarste vorm van schuld in het strafrecht) bewezen. Daarnaast is het verlaten van de plaats van het ongeval een strafbaar feit op zich.

Bron: OM

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer