Olst-Wijhe, Deventer en Raalte van Gasprom af maar met hoge boetes

Olst-Wijhe rekent erop volgend jaar een half miljoen euro méér kwijt te zijn aan gas en met name elektriciteit. Ook komt er nog eens een ton aan rioolheffing bovenop, vanwege het elektriciteitsverbruik van de pompen en gemalen.

De gemeente Deventer moet ook flink in de buidel tasten. De rekening bij Gazprom bedroeg 50.000 euro per jaar; dat gaat bij gelijkblijvend verbruik naar 4 ton, verwacht het gemeentebestuur. Burgemeester Ron König spreekt in een toelichting van ‘een flink hogere prijs’.

Waarbij aangetekend dat het Deventer bedrag zonder gebouwen is van bijvoorbeeld de bibliotheek, zwembaden schouwburg en andere instellingen. Die zijn zelf verantwoordelijk voor de energierekening. Het stadskantoor uit 2014 is duurzaam gebouwd en gasloos.

Pijn

De pijn wordt vooral in het nieuwe jaar verwacht. In Olst-Wijhe denkt het gemeentebestuur dat stichting Ut Huus, waaronder het Holstohus in Olst en sporthal De Lange Slagen in Wijhe vallen, de kostenstijging niet kan dragen. De rekening voor Ut Huus gaat volgend jaar met ruim 3 ton omhoog. Ook zwembad De Welters ziet de energie- en gasprijs met 127.000 euro stijgen. De vraag is of de consument dit gaat betalen door hogere entreeprijzen en contributies.

De gemeente is in gesprek met de direct betrokkenen om de enorme kostenstijging het hoofd te bieden. Het nieuws is nog zo vers dat daar nog geen concrete oplossingen voor op tafel liggen. ,,We gaan niet de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen’’, zegt gemeentewoordvoerder Anita ten Broeke. ,,We zoeken waar het geld vandaan kan komen. Want aan de ene kant is het een kostenstijging en aan de andere kant kun je maatregelen treffen. Ook hier is nog geen duidelijkheid over.

Redactie
Redactie
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,023VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer