Olst in Transitie: ‘Morgen begint vandaag’

Leestijd: 2 minuten

Onder de titel ‘Morgen begint vandaag’ organiseert Olst in Transitie van 10 november tot en met 13 april een reeks van zes thema-avonden, telkens op de 2e vrijdag van de maand. De bekroonde documentaire ‘Tomorrow’ vormt daarvoor de kapstok. De bijeenkomsten vinden plaats in het Holstohus, entree is op basis van een vrije gift.  Sinds hij vorig jaar uitkwam, is ‘Tomorrow’ een hit gebleken in het filmhuizen-circuit. En ook daarbuiten: in Frankrijk en België brak hij zelfs records met ruim een miljoen bezoekers in reguliere bioscopen. De filmmakers sleepten ook meerdere prijzen in de wacht.

Niet voor niets: ondanks het pittige thema van de film is de aanpak jong, fris en optimistisch van toon. Daarmee blijkt hij aantrekkelijk voor een breed publiek en heeft hij een enthousiasmerende uitwerking.

 

Zoeken naar oplossingen

Het idee voor de film Tomorrow ontstond toen Actrice Mélanie Laurent (o.a. bekend van Inglourious Bastards en Beginners) zich na de geboorte van haar eerste kind afvroeg: ‘In wat voor wereld zullen onze kinderen over 40 jaar leven?’ Samen met haar vriend Cyril Dion ging zij op onderzoek uit.
Ze gingen op zoek naar oplossingen voor actuele bedreigingen van onze planeet: de natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput, de temperatuur stijgt en de bevolking groeit. Onze ecosystemen kunnen het tempo waarin dit allemaal gebeurt niet meer aan.
Op zoek naar oplossingen reizen Mélanie en Cyril met hun team naar tien verschillenden landen. Ze ontmoeten daar pioniers die innovatief bezig zijn om op uiteenlopende terreinen manieren te vinden om de wereld leefbaarder te maken en te houden.

Vertaalslag

Olst in Transitie maakt de vertaalslag van film naar lokale werkelijkheid door van november tot en met maart maandelijks een stukje van de film te vertonen, waarvan het thema de aan- en inleiding vormt voor de rest van de avond. Achtereenvolgens gaat het om de thema’s: Energie (10 november), Economie (8 december), Voedsel (12 januari), Democratie (9 februari) en Educatie (9 maart). Elke keer krijgt de bijeenkomst een bij het thema passend interactief element om de blik te richten op de vraag: ‘Wat kunnen we hier in Olst en omgeving mee?’. Tot slot wordt de film op 13 april nog een keer in zijn geheel gedraaid.

Meer informatie is te vinden op www.olstintransitie.nl en de Facebookpagina OlstInTransitie.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer