Olst in Transitie houdt spiegel voor met Cubafilm

Leestijd: 2 minuten

Valt er een link te leggen met een ver Caribisch land als Cuba en Olst? Op 4 maart laat Olst in Transitie zien dat het heel relevant is om te leren van wat zich in de jaren negentig in Cuba afspeelde. Dat gebeurt met de vertoning in het Holstohus van ‘The Power of Community – how Cuba survived peak oil’, een inspirerende en meermaals bekroonde film over hoe Cuba een zeer ernstige economische crisis overleefde door zich te concentreren op onder andere lokale voedsel- en duurzame energieproductie. De film is Nederlands ondertiteld en de toegang is gratis.

Nu in de media financieel analisten zich weer openlijk zorgen maken over een nieuwe op handen zijnde economische crisis, is ‘The Power of Community’ actueler dan ooit. “Feitelijk is de eiland-economie van Cuba erg vergelijkbaar met die van Nederland”, legt Olst in Transitie-initiator Paul Hendriksen uit. “Ook in Nederland zijn we voor onze dagelijkse behoeften en het goed draaien van de economie grotendeels afhankelijk van in- en export. In potentie kan een dorp als Olst zichzelf wel voeden, maar een groot deel van de agrarische productie is niet voor de locale of zelfs maar de Nederlandse markt bestemd. Dat maakt ons erg kwetsbaar in tijden van schaarste en economische neergang.” Welke stappen er nodig zijn om aan een dergelijke economische fuik te ontsnappen, is het thema van de film en van de nabespreking die Olst in Transitie aansluitend organiseert.

Crowdsourcing
Een groot deel van de initiatiefgroep is dan ook aanwezig op 4 maart om hier zelf ook aan mee te doen. “Ook wij als organisatoren hebben geen blauwdruk voor hoe het moet in de nabije toekomst”, zegt Hendriksen. “We leggen een zo groot mogelijke groep dorpsgenoten dus een aantal vragen voor om samen nieuwe wegen te ontdekken. Crowdsourcing noemen ze dat ook wel.”

Samenwerking
Zo is deze derde publieksbijeenkomst op rij onderdeel van een uitgebreide inventarisatie van de in Olst levende wensen, ideeën en bestaande initiatieven. Olst in Transitie zoekt dan ook nadrukkelijk contact met zeer uiteenlopende locale organisaties en instellingen. Hendriksen: “Pas geleden hadden we een heel vruchtbaar gesprek met stichting Duurzaam Olst-Wijhe over intensieve samenwerking. Rond allerlei thema’s willen we de komende tijd hetzelfde gaan doen met de locale middenstand, scholen, agrariërs en noem maar op.” Veel eerste contacten worden al gelegd tijdens bijeenkomsten als die van 4 maart. De ideeën van deze en de eerdere bijeenkomsten in december en januari worden alle verwerkt in een overzicht dat is gepubliceerd op www.olstintransitie.nl. Zo kan iedereen die er eerder niet bij kon zijn toch op de hoogte blijven. Ook kunnen belangstellenden zich er aanmelden voor de nieuwsbrief.
Uiteindelijk doel van Olst in Transitie is te komen tot een energie- en klimaatneutraal dorp, dat qua voedsel grotendeels zelfvoorzienend is. Olst in Transitie wil ook toewerken naar een duurzame, sterk lokaal gerichte economie, en stimuleren dat Olsternaren nog meer dan nu in allerlei plaatselijke initiatieven met elkaar samenwerken.

De bijeenkomst op 4 maart vindt plaats in het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5 in Olst. De toegang is gratis, er staat vanaf 19:45 uur koffie en thee klaar. Om 20:00 uur start het programma, en om 22:00 uur is het afgelopen.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer