Nu te beluisteren: deel 3 podcast over unieke Diepenveense meteoriet!

Dinsdagavond was het derde deel van de vierdelige podcast over de Diepenveense meteoriet te horen in het radioprogramma 1 met Benjamin. Met deze podcast leven we toe naar ‘De dag van de Meteoriet’ die plaatsvindt op 27 oktober. Het een-na-laatste deel is hieronder terug te luisteren.

Op 27 oktober is het exact 150 jaar geleden dat een meteoriet, met een wel héél bijzonder verhaal, insloeg in een Diepenveens weiland. Op deze dag in 1873 werd de meteoriet door ooggetuigen gevonden en naar de onderwijzer in het dorp gebracht. De steen, die pas weer in 2012 bij toeval ‘herontdekt’ werd, is inmiddels wetenschappelijk onderzocht en wordt bewaard bij Naturalis in Leiden. Op ‘De Dag van de Meteoriet’ wordt een feestelijk programma georganiseerd met een aantal evenementen. Over de inhoud van het programma lees je hier meer.

Vierdelige podcast
De podcast over de unieke meteoriet is gemaakt door Erik van Luttikhuizen in samenwerking met Alex Scholten, voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo, en Jan Helderman, luchtvaartdeskundige en voorzitter van de Historische Vereniging Diepenveen. In de verschillende delen wordt onder andere uitgelegd wat een meteoriet nou precies is, hoe de tijdslijn van de gevonden meteoriet eruitzag en wat deze vondst betekent voor de wetenschap. Daarnaast wordt in het derde deel duidelijk gemaakt wat wij van de vondst kunnen leren. Het laatste deel zal ingaan op ‘De Dag van de Meteoriet’.

Deel 3 is hieronder terug te luisteren:

Wil je je geheugen weer even opfrissen of heb je de eerste delen van de podcast gemist? Luister beide audiobestanden dan hieronder terug:

Deel 1: Wat is een meteoriet nou precies?

Deel 2: De tijdslijn van de meteoriet en wat deze vondst betekent voor de wetenschap.

Het vierde en laatste deel hoor je dinsdagavond om 19:45 uur in het radioprogramma
1 met Benjamin en is naderhand ook weer op deze website terug te luisteren.

De Diepenveen meteoriet in het vurenhouten kistje werd in 2012 ‘herontdekt’ / Foto: Dr. Marco Langbroek

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer