Nog geen wapenstok voor boa’s uit Zwolle en Deventer

Leestijd: 2 minuten

Bron: ANP/RTVOost

Sinds deze zomer kunnen gemeenten een vergunning aanvragen voor het dragen van wapenstokken maar dit heeft er nog niet toe geleid dat de wapenstok op veel meer plekken beschikbaar is gekomen voor de boa’s. Zwolle en Deventer willen niet, of nog niet, een wapenstok voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Enschede weet het ook nog niet, zo blijkt uit een navraag door persbureau ANP.

In juni schreef minister Yesilgöz van Justitie aan de Tweede Kamer dat gemeenten een aanvraag kunnen starten bij de lokale driehoek (politie, justitie en burgemeester). Van de ondervraagde gemeenten zeggen Breda, Ede, Den Bosch, Zoetermeer, Alkmaar en Haarlemmermeer dat boa’s nu al een wapenstok hebben of deze zullen krijgen.

Agressie toegenomen
In Nederland werken ongeveer 23.000 boa’s, onder meer als handhavers voor gemeenten, voor boswachters en in het openbaar vervoer. Vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boa Bond pleiten al langer voor de wapenstok bij boa’s, zeker toen de agressie tegen hen toenam toen zij moesten controleren op de naleving van de coronamaatregelen.

Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, laat tegenover ANP weten tevreden te zijn met de uitkomst, omdat veel gemeenten al weten dat ze een wapenstok in gaan voeren of bezig zijn met nadenken hierover. Wel benoemt hij dat aanvragen van gemeenten stuiten op bureaucratie. Dat heeft er volgens hem mee te maken dat de politie en het OM met een lijst met criteria zijn gekomen.

Bureaucratie bij besluitvorming
Dit beeld wordt bevestigd door Richard Gerritsen, voorzitter bij vakbond BOA ACP. “We zijn teleurgesteld over de extra informatie die nodig is. De extra bureaucratie vertraagt de boel.”

De politie zegt in reactie hierop dat er, omdat er door boa’s verschillen werden ervaren in adviezen en toekenningen, behoefte was aan meer transparantie. “Die is er gekomen door een uitgebreide motivatie bij een besluit op basis van een afwegingskader. Dat maakt het besluitvormingsproces meer arbeidsintensief.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer