Nederland in actie voor Kinderzwerfboek op 5 oktober!

Leesplezier voor àlle kinderen! Ook voor de 250.000 kinderen die in NL in armoede opgroeien.

Veel kinderen in Nederland kunnen thuis niet lezen omdat ze geen boeken hebben. Dit is zorgelijk, omdat het lezen van boeken bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind. Daarom is 5 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, uitgeroepen tot Nationale Kinderzwerfboekdag. Al 12,5 jaar zorgt Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, ervoor dat elk kind de mogelijkheid krijgt om te kunnen lezen. Kinderzwerfboek roept iedereen op om ruimte te maken in de boekenkast en gelezen kinderboeken uit zwerven te sturen. 

Nederland in actie
Nederland komt massaal in actie op de Nationale Kinderzwerfboekdag. Er zijn tienduizenden gratis zwerfstickers opgevraagd door scholen, organisaties, kinderen en particulieren. Deze zwerfstickers zorgen ervoor dat boeken herkenbaar zijn als kinderzwerfboek. Vele boekenkasten worden opgeruimd en boeken gaan zwerven.Kinderboekenuitgeverijen trekken het zich aan dat veel kinderen geen boeken in huis hebben. Daarom hebben de uitgeverijen samen ruim 50.000 boeken gedoneerd. Deze boeken gaan ook op 5 oktober zwerven via de KinderzwerfboekStations.

Leeskilometers maken
Kinderen die dagelijks een kwartier lezen, breiden hun woordenschat sneller uit en presteren beter op school. Helaas hebben meer dan 250.000 kinderen in de basisschoolleeftijd thuis niet genoeg leesboeken, waardoor de kans bestaat dat ze met een taalachterstand het basisonderwijs verlaten. Voor alle kinderen, en in het bijzonder voor kinderen in aandachtswijken, zijn er op 4950 plekken in het land KinderzwerfboekStations. Daar kunnen kinderen een leuk boek uitkiezen en na het lezen doorgeven aan andere kinderen.Heb je zelf kinderboeken in de kast staan die je niet meer leest en die wel een nieuw leesleven verdienen? Breng deze boeken dan naar een KinderzwerfboekStation, zodat andere kinderen kunnen genieten van jouw boeken! De gratis zwerfstickers zijn op te vragen via www.kinderzwerfboek.nl. Op deze website zijn ook de locaties van KinderzwerfboekStations te vinden. 
Foto: www.pexels.com

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, stimuleert kinderen in Nederland om leuke boeken te lezen. Het initiatief richt zich in het bijzonder op aandachtswijken waar kinderen thuis weinig tot geen boeken hebben. Lezen vergroot het taalkundig inzicht van kinderen, daarmee verbetert hun toekomstperspectief en wordt de kans dat ze in armoede terecht komen kleiner. Nog steeds verlaat in Nederland meer dan 10% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Vaak gaat dit om kinderen die in armoede opgroeien.
Marcel Schaufeli
Marcel Schaufeli
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,020VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer