Mochten de sluizen ooit open gaan…

Vooral de dreiging van wat er mogelijk zou kunnen gebeuren op deze plek werd de basis voor het kunstwerk genaamd: unsinkable. Voor mensen die niet weten wat de achterliggende gedachte is van het kunstwerk (een vlot voor het geval het nodig zou zijn om alles wat leeft te laten overleven, wanneer de sluizen ooit open zullen gaan), kan het kunstwerk vergeleken worden met de Ark van Noach, maar dan in het klein.

Haar kunst is te zien op de meest uiteenlopende plekken verspreid over de hele wereld: op daken van gebouwen, hangend in een winkelcentrum of op de hoek van de straat. Van Middelburg tot Canada en van Beijing tot aan Dortmund. En nu dus ook vlakbij rivier de IJssel in Salland.
Met allerlei attributen die Van Dam onderweg tegenkomt heeft ze het vlot gebouwd. Ze noemt zichzelf een ‘beeldjutter’. “Als ik dingen zie die interessant zijn voor één van mijn kunstwerken dan koop of leen ik het en leg ik het vast in mijn geheugen of op de gevoelige plaat.”

Tekst gaat verder onder de foto

Natuur
Van Dam, afkomstig uit Brabant maar tegenwoordig woonachtig in de stad Amsterdam, is veel met de natuur bezig in haar kunstwerken en is erg content met de locatie van haar kunstwerk: “De mensen van de IJsselbiënnale hebben mij deze locatie aangewezen en ik ben er erg content mee. Het ligt mooi te midden van de natuur in de weilanden en mooi beschut onder de lange brug. Alles komt heel mooi samen.”

Ontmoet
“Ik ben blij dat het nog heel is en dat mensen ervan genieten wanneer ze de route fietsen.” De kunstenares vindt het leuk om de reacties te horen van de enthousiaste bewonderaars: “Normaal gesproken zit ik thuis of ben ik onderweg in het buitenland. Maar nu ontmoet ik de mensen zelf ook. Dit doe ik wel vaker met mijn kunstwerken. Af en toe breng ik een bezoekje. Ook om te kijken naar de staat van het kunstwerk en of alles nog op de juiste plek ligt of hangt.”

Voor wie het kunstwerk ‘Unsinkable’ van Karin van Dam nog wilt zien kan nog tot en met 17 september terecht bij de IJsselbiënnale.

Martijn van Wieringen
Camera-journalist & presentator bij @salland1. In het verleden werkzaam geweest voor @brugmedia in Kampen. Daarnaast columnist van het supportersblad van een BVO, fervent koker, tuinder, muziek en sportliefhebber.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer