Mannenkoren samen sterker

De afzondelijke mannekoren De Heeren en Sallend en Sallen Vocaal gaan fuseren. Er wordt inmiddels volop gerepeteerd voor een gezamenlijk concert op vrijdagavond 25 november in de Plaskerk. Daarna worden beide mannenkoren officieel opgeheven, maar komt er een vervolg met een heel nieuw mannenkoor.

Beide mannenkoren met leden uit de heel Salland liepten tegen hetzelfde aan, teruglopende ledenaantallen en gemiddeld steeds oudere leden door weinig aanwas van jonge mensen. Als vierstemmig koor gingen de Heeren van Salland daardoor noodgedwongen naar driestemmig. De oplossing is duidelijk; de twee koren zijn dus hard op weg naar samenwerking.
De twee Sallandse mannenkoren hebben naast dezelfde problemen ook veel overeenkomsten, de liefde voor licht klassiek, musical, traditionals, zeemansliederen en spirituals; En beide koren zijn niet kerkelijk gebonden.


Die relatie en contacten met het andere mannenkoor in Raalte waren er altijd wel.
Toen werd besloten om in november een gezamenlijk concert te geven waarvoor we nu ook gezamenlijk aan het repeteren zijn. Straks weer in het Annahuis en nu tijdelijk in de Plaskerk. Onze leden hebben we er steeds goed bij betrokken. Die weten ook precies wat het doel is na 25 november, namelijk om gezamenlijk verder te gaan.”

Betere mix van stemmen

“Ik vond het leuk om op de allereerste gezamenlijke repetitieavond te zien hoe de leden van de twee koren zo makkelijk met elkaar mixten. Dat ging allemaal heel natuurlijk. En het geluid was meteen ook een stuk massiever kun je zeggen, erg mooi”, constateert een tevreden Flierman over die avond. Extra voordeel is dat er gerepeteerd wordt met dezelfde dirigent, Wim van Lenthe uit Vilsteren die al het stokje zwaaide bij Salland Vocaal. Hans Flierman; “Bij Heeren van Salland was dat dirigent Hans Mol, maar die had al aangegeven te willen stoppen. Hij doet nu de begeleiding bij het concert 25 november, dat is een mooie afronding.”


Het bericht alleen al van de komende samenwerking heeft meteen al succes gehad. Twee nieuwe leden hebben zich spontaan aangemeld en een oud-lid wil weer mee gaan zingen. Maar iedereen die iets met muziek en zingen heeft, die is natuurlijk altijd van harte welkom. Er is nu nog genoeg tijd om op 25 november mee te kunnen zingen.”

Na 25 november is er dus sprake van een heel nieuw koor. “Met ook een nieuw bestuur. De naam is niet bekend, dat volgt allemaal nog later. Natuurlijk, Heeren van Salland Vocaal ligt ergens voor de hand, die naam is ook wel genoemd, maar aan de andere kant kun je misschien beter met een heel nieuwe naam van start gaan”, overpeinst Veldhuis. “Het wordt in ieder geval geen Mannenkoor Raalte want onze leden komen uit heel Salland,“ weet Flierman, zelf een Deventernaar.

Meer info via e-mail: veldhuisvanloon@gmail.com (Salland Vocaal) en sec.hvs@outlook.com (Heeren van Salland).

Foto: Elke woensdagavond wordt er nu in de Plaskerk gezamenlijk gerepeteerd door de twee Sallandse mannenkoren.

Salland Vocaal
Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer