Lokale journalistiek in Salland stelt helemaal niets meer voor

In de landelijke pers/media wordt bij herhaling de teloorgang van onafhankelijke lokale/regionale informatievoorziening betreurd. Als voornaamste oorzaak wordt dan meestal geldgebrek genoemd. Dat zal zo zijn.

Door Hans de Kort

Onafhankelijke controle is echter noodzakelijk voor het goed functioneren van de lokale democratie, maar die controle lijkt bij ons volledig afwezig. Dit blijkt ook uit opmerkingen vanuit de politiek die het ontbreken van die controle niet is ontgaan. Waar politici vroeger als de dood waren voor de plaatselijke pers, houden ze er nu helemaal geen rekening meer mee. Waarom zouden ze ook?

Gelukkig hebben we nog inwoners die hun best doen die taak, voor zover dat in hun vermogen ligt, gedeeltelijk over te nemen en zij steken daarvoor hun nek uit. Meestal in de vorm van opiniestukken/ingezonden brieven.

Raaltenaren hebben echter nog maar één medium waarop deze alternatieve vorm van informatievoorziening – voor zover die zich binnen de grenzen van fatsoen beweegt, wordt geplaatst en dat is de site van Opinie in Salland.

In de Stentor lees je amper journalistieke stukken noch opiniestukken/ingezonden brieven over de Raalter politiek, en wat je wel leest, heeft meer weg van persberichten uit het gemeentehuis.

Datzelfde geldt ook enigszins voor Salland Centraal en het Weekblad voor Salland. Kenmerkend daarvoor was de recente afwijzing van een opiniestuk over een gênante raadsdiscussie betreffende het verbod op het gebruik van landbouwgif op gemeentelijke gronden. In essentie ging dat stuk echter over een discussie die werd gevoerd op basis van kennisgebrek en een hoge mate aan onwil bij de collegepartijen en voorzitter Dadema, alsmede de hen steunende partijen VVD en BurgerBelangen. De voorstanders van een gifverbod, te weten GroenLinks, PvdA, Lokaal Alternatief en D66, kregen daardoor geen poot aan de grond in hun goed onderbouwde poging dit verbod te bereiken.

Vanzelfsprekend hoeven lokale media geen ingezonden brieven en opiniestukken te plaatsen. Maar doe dan wel je best om zelf je lezers/lezeressen van, daar waar nodig, kritische informatie te voorzien. Anders getuigt het van grote journalistieke armoede.

Vanzelfsprekend stuur ik dit opiniestuk ook naar die media waarvan ik inmiddels aanneem dat ze het niet zullen plaatsen.

Ik hoop echter dat ik me vergis.

 

Het bericht Lokale journalistiek in Salland stelt helemaal niets meer voor verscheen eerst op Opinie in Salland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie