Lenka Pitrmanova: Gemeente moet optreden tegen woonomstandigheden in Park Old Heino

De woonomstandigheden van Poolse werknemers op recreatiepark Old Heino is dusdanig slecht, dat de gemeente hoognodig moet optreden. Er is sprake van schending van privacy, chantage en respectloze behandeling door de parkcoördinator. En de huur is ook nog eens torenhoog…

Door Lenka Pitrmanova, SP Raalte, Olst Wijhe
Op het idyllische recreatiepark Langoed Old Heino wonen in 60 huisjes ruim 300 werknemers uit Oost Europa. De SP vrijwilligers treffen 5 personen per huisje  gepropt op stapelbedden in veel te kleine kamers. Dat voor 400 euro per bed, per maand, per man. Normaliter is de huur voor een maand met alle toeslagen 1000 euro, inclusief nutsvoorzieningen. Voor EE accomodations, verhuurder en partner van het uitzendbureau Otto Workforce is de huisvesting een goudmijn.Maar het ergste is het gebrek aan privacy, zeggen bewoner M en zijn vriendin. “We kunnen onze kamer niet op slot doen. De rest van de bewoners, die we amper kennen, moeten dwars door onze kamer als ze willen douchen. De niet onaangekondigde controles van EE accomodations zijn het ergste. Ze controleren of we echt ziek thuis zijn, doorzoeken onze spullen, controleren of we geen drugs bij ons hebben en de huisjes opgeruimd zijn. Ze komen zelfs controleren als we er niet zijn. En als EE accomodations het huisje niet opgeruimd vindt, krijgen we een boete. We voelen ons net criminelen.”

De wispelturige  parkcoördinator deelt gele en rode kaarten uit bij een overtreding. Er zijn geen spelregels. De coördinator bepaalt… Vorige week belde iemand dat de stoppen kapot waren, hadden ze geen warm water voor douchen. Ze moesten maar wachten op een coördinator, maar dat zou zestien uur duren. Toen ze nog een keer belden, kregen ze een gele kaart. Ze zeurden te veel.

En als je een rode kaart krijgt moet je binnen een paar uur het park verlaten. Ben je dus dakloos. Dat overkwam een aantal mensen die hun verhaal wel wilden vertellen. En hen is ook gedreigd dat ze geen werk meer zouden krijgen.

Deze gastarbeiders op een respectvolle manier behandelen is een kwestie van beschaving, lijkt me toch? De gemeente moet dit niet willen op haar grondgebied. We hopen dat burgemeester Dadema erop toe gaat zien dat de omstandigheden van de migranten.

Het bericht Lenka Pitrmanova: Gemeente moet optreden tegen woonomstandigheden in Park Old Heino verscheen eerst op Opinie in Salland.

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie