Leerlingen kijken en doen mee met open bedrijvendag in Lemelerveld

Leestijd: 3 minuten

Drie geleden was de eerste open bedrijvendag voor leerlingen van het Carmel College al een succes. Vandaag hebben 40 bedrijven de deuren geopend voor jonge mensen die graag meer willen weten en zien.  
 
Een van de deelnemers van toen was Milan Hendriks, die een kijkje ging nemen bij woninginrichting Wagenmans Wonen. Inmiddels is hij 17 jaar oud, zit in klas 5/entree van het Praktijk Onderwijs en heeft hij bijna zijn diploma op zak. Hij loopt stage bij Wagenmans Wonen en gaat zijn opleiding vervolgen op het Deltion College.

Hij geeft de leerlingen graag een korte uitleg over zijn werk als beginnend vloerenlegger en hoopt dat ook anderen dit vak leuk gaan vinden. Morgen mag hij praktijkexamen maar voelt hiervoor geen enkele zenuwen.  
“Ik word goed begeleid, dus dat komt wel goed, “ spreekt hij vol vertrouwen. 
Ook eigenaar Bas Wagenmans is blij met dit initiatief. “Wij vinden het ook leuk om hieraan mee te werken, zeker als je ziet wat Milan nu bij ons doet.”  
 

Samenwerken en korte lijnen 

Dat leerlingen bedrijven kunnen bezoeken, is te danken aan de goede samenwerking tussen de ondernemersvereniging Lemelerveld en het Carmel College Salland. Ze stellen personeel en tijd beschikbaar om leerlingen alles voor en achter de schermen te laten zien en dit met veel plezier.  

De openstelling is een initiatief van het Carmel College en heeft als doel het interesseren voor “doe”beroepen. Niet alle jongeren stromen door naar MBO of HBO.  

Achtergrond van dit initiatief  

Docent Nicole van Putten legt dit verder uit. “Vanuit het bedrijfsleven komt steeds vaker de vraag naar jongeren die praktisch aan de slag willen, de “handjes” zijn nodig. Op deze manier willen we jongeren gemotiveerd krijgen voor het werken in de diverse prachtige bedrijven en instellingen in Lemelerveld. We willen ze kennis laten maken met verschillende bedrijfssectoren.  

“Samenwerking tussen school en bedrijven hierin is essentieel. Na deze eerste kennismaking gaan de leerlingen een keuze maken voor een sector waar ze in klas 3 stage willen gaan lopen. Het is een onderdeel van een LOB-traject. (loopbaan oriëntatie begeleiding).” 

Doen en aanpakken 

Een van de 40 deelnemende bedrijven is Hulsman Bouw Plus.  
Ondernemer Paul Hulsman heeft de nodige voorbereidingen getroffen om belangstellenden warm te maken voor zijn beroep. Gipsplaten mogen ze zelf schroeven en een heftruck leren besturen onder begeleiding van een van zijn stagiairs. 
Paul beaamt dat veel leerlingen denken dat werken in de bouw en kluswereld vooral zwaar en fysiek is en daarom soms afhaken. Dit vindt hij jammer en komt met een hulpmiddel, de Exo Skelet, een harnas dat je aantrekt wat ervoor zorgt dat het boven je macht tillen een stuk gemakkelijker maakt.  
 
Leerling Twan Urbach is graag bereid dit uit te proberen. Hij is een van de geïnteresseerden die graag het werken in de bouw wil verkennen. Voor hem is het zeker een optie voor de toekomst. 

 
De aanwezige leerlingen zitten in de tweede klas. Docent Nicole van Putten valt het op dat de leerlingen zelf erg gemotiveerd zijn en bewust twee bedrijven hebben gekozen, waar ze meer van willen weten. “De keuze was dit keer zeer divers voor leerlingen dus was er meer ruimte om passend bij de belevingswereld te kiezen. We hebben de leerlingen ook veel begeleid in hun keuze, alle bedrijven zijn in de lessen op school uitgelicht. Ook kregen de leerlingen voorbereidende opdrachten en werden de mentoren betrokken in dit proces.” 

Paul Hulsman wordt er als ondernemer zelf ook enthousiast van. “Toch mooi als je mensen kunt laten zien hoe het in de praktijk aan toe gaat. Zo krijgen ze een goed beeld” 

Leerlingen kunnen in diverse beroepstakken gaan kijken, van horeca tot zorg en onderwijs. Hiervoor is veel belangstelling, maar ook bij de technische beroepen en de zorgboerderij.  
 
Tic Toc als inzet

Eigenaar Ellen van Asselt van Riders House ziet hierin een kans om zelf iets te leren.  
Leerlingen mogen bij haar een tic-toc filmpje opnemen waarin ze kleding en accessoires showen. 

Ze laat de jonge mensen trots haar winkel zien en de rest van de medewerkers die de onderneming draaiende houden. Zo zien leerlingen dat er heel wat meer bij komt kijken. 

Meer dan een winkel 

Ook bij Blitsspul zijn een aantal leerlingen aangeschoven. Eigenaar Cecile Harmsen is ook betrokken bij de Ondernemers Vereniging en verleent graag haar medewerking. Collega Marlou Wagenmans laat de jonge mensen meekijken met het webshop-systeem, ze mogen klanten helpen en krijgen les in het inpakken. Zo komen ze erachter dat het inpakken van een bal nog niet zo eenvoudig is.  

Tussen de middag verzorgt café-restaurant Reimink de lunch. Ook de horeca is aantrekkelijk, zo blijkt uit een flink aantal goed gestemde leerlingen. Er wordt geoefend met een dienblad lopen en leerlingen helpen met het prepareren en opruimen van de lunch.  
 
Samenwerken en korte lijnen 

Dat leerlingen bedrijven kunnen bezoeken, is te danken aan de goede samenwerking tussen de Ondernemersvereniging Lemelerveld en het Carmel College Salland. Ze stellen personeel en tijd beschikbaar om leerlingen alles voor en achter de schermen te laten zien en doen dit met veel plezier.  

De volgende meekijkdag zal plaatvinden bij bedrijven in en rond Raalte. 

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer