´Landschap Overijssel zoekt weidevogelvrijwilliger´.

Leestijd: 2 minuten

Met een nieuwe lichting weidevogelvrijwilligers hoopt Landschap Overijssel het beschermen van weidevogels nog lang te kunnen voortzetten. In Overijssel zijn ongeveer 500 vrijwilligers actief om weidevogels als de grutto, tureluur en wulp te beschermen. Door het markeren van nesten en het digitaal invoeren van gegevens kunnen agrariërs vanuit de trekker zien waar de nesten liggen en voorkomen dat ze kapot worden gereden. Om dit werk te vergemakkelijken is een ‘weidevogel-app’ ontwikkeld en wordt in het aankomend seizoen de inzet van drones getest. Om enthousiaste mensen op te leiden voor het vrijwilligerswerk organiseert Landschap Overijssel een gratis cursus weidevogelbescherming. De cursussen vinden plaats op woensdag 8 april en maandag 13 april en starten beiden om 19.30 uur. De cursussen vinden plaats op landgoed de Horte in Dalfsen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij peter.vandenbrandhof@landschapoverijssel.nl

Basiscursus weidevogelbescherming

Tijdens de cursus leren de cursisten over de verschillende soorten weidevogels in Overijssel, wat ze nodig hebben om te overleven en hun jongen groot te brengen en hoe het beschermen van de weidevogels in elkaar zit. “Met het geven van deze cursus hopen we mensen enthousiast te maken voor weidevogels en het beschermingswerk,” aldus Peter van den Brandhof, coördinator weidevogelbescherming bij Landschap Overijssel. “We hebben een netwerk van honderden zeer goede weidevogelvrijwilligers, maar dit netwerk begint te vergrijzen. Om het weidevogelwerk in de toekomst te kunnen blijven uitvoeren, hebben we nieuwe aanwas nodig.”

 

Bescherming in een modern jasje

Eind april start Landschap Overijssel met een test om drones in te zetten bij het beschermingswerk. Nesten van weidevogels zijn soms moeilijk te vinden en dit maakt het digitaal invoeren van de nesten soms erg lastig. De Universiteit Twente heeft daarom drones ontwikkeld die met een infrarood van grote hoogte de nesten kunnen lokaliseren. “Zo kunnen we hopelijk nog meer nesten vinden en invoeren,” zegt Peter. “Er is trouwens al een systeem ontwikkeld waarmee je makkelijk nesten kunt invoeren die vervolgens digitaal te bekijken zijn op www.weidevogelbescherming.nl. Dus het is voor iedereen die is aangesloten bij een weidevogelgroep al mogelijk om makkelijk gegevens in te voeren.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer