Lancaster bommenwerper vliegt toch over Bathmen

Het spande erom of hij wel zou komen, maar de toeschouwers kregen waar voor hun geld. Met daverende motoren scheerde de 80 jaar oude bommenwerper komende vanuit de richting Gorssel laag over de Steginksweg in Bathmen.

De jaarlijkse herdenkingsvlucht boven België en Nederland werd gisteren nog geannuleerd vanwege technische problemen, maar kon nu gelukkig toch doorgaan. 

De toeschouwers moesten wel even geduld hebben maar rond 14.45 vloog de Lancaster alsnog voorbij.

Lancaster-piloot Neil Whitehead meldde woensdag dat veiligheid en integriteit van het toestel prioriteit hadden en dat de Britse luchtmacht geen risico’s zou nemen. Het onderhoudsteam heeft echter ‘s nachts hard gewerkt om de viermotorige bommenwerper te repareren en met succes. 

De bommenwerper brengt met de vlucht over Nederland een eerbetoon aan alle bemanningsleden van Lancasters, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland neerstortten en omkwamen of krijgsgevangen werden. 

In Bathmen is aan de Steginksweg een monument van de hier in de Tweede Wereldoorlog gecrashte Lancaster LL678 (A2-L) genaamd “Lily Mars”, opgestegen op 12 juni 1944 vanaf Waterbeach, Engeland voor een missie richting Gelsenkirchen, Duitsland. Op de thuisvlucht werd de Lancaster helaas neergeschoten door een jachtvliegtuig van Oberleutnant Dietrich Schmidt, 11. Staffel/Nachtjagdgeschwader. Het vliegtuig stortte om 01:24 in de nacht van 13 juni neer ter hoogte van Zuid Loo (Overijssel), vlakbij Bathmen. Drie van de bemanningsleden overleefden de crash, de overige 5 kwamen om.

De gesneuvelden liggen begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Deventerweg te Bathmen.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer